Een stoer bedrijf is op zijn toekomst voorbereid!

Standaard

We zien op verschillende fronten organisaties en afdelingen survivallen. Als het gaat over contractvormen is er ook veel in beweging. Hoe gaat de verhouding UAV-GC versus Bouwteams er in de nabije toekomst worden? Onze inschatting is dat deze laatste vorm snel aan terrein gaat winnen. Om hier op in te kunnen spelen is het noodzakelijk om de basis daarvoor op orde te hebben.

Verder lezen

Tooling bottleneck voor kwaliteitsborging?

Standaard

Een interessante blog werd er via Cobouw de wereld ingestuurd. Een kijkje in de werkplaats van de opdrachtgevers. De tips en tricks ten behoeve van kwaliteitsborging die gegeven worden zijn enkel gericht op de opdrachtnemers. Nuttige tips overigens, het lezen waard.

De waarneming dat contracten steeds meer eisen bevatten herkennen wij. Vaak lijkt er vanuit de Opdrachtgever gedacht te worden dat met meer eisen de geleverde kwaliteit ook hoger is.

Daarnaast weten we ook dat Opdrachtnemers in de tenderfase juist niet alle vragen publiekelijk stellen om zo het achterste van hun tong niet te laten zien. Wat ons betreft een strategische keuze waar zeker wat voor te zeggen is. Een suggestie aan de Opdrachtnemer is, zover dat nog niet geval is om in de tender ook op te nemen dat nader contact met de Stakholders wenselijk is om het eisenpakket nader door te nemen. Dit in tegenstelling tot de waarneming die we nu regelmatig hebben waarin de Opdrachtgever nog wel een schroom heeft om Stakeholders in contact te brengen met de Opdrachtnemer. Juist door dit te doen zijn de lijntjes kort en kan de validatie van de oplossing al tijdens het ontwerpproces meelopen. Dan is het ontwerp uiteindelijk geen verrassing meer, maar het gevolg van een gezamenlijk proces.

Dankzij moderne eisenmanagementtools zijn we tegenwoordig in staat om grotere eisensets te verwerken. Echter veel data leidt uiteindelijk niet tot kwaliteitsverbetering, hooguit tot verlies aan inzicht. Het blijft hier dan ook een zoektocht onder leiding van de systems engineer om uiteindelijk de juiste KPI’s hier ook weer inzichtelijk te maken. Door een slimme inrichting van de eisenmanagementtool wordt de tool ook werkelijk een managementtool die helpt om de kwaliteit van de data te bewaken. Ook aanvullende moderne BI-oplossingen kunnen hierbij helpen.

Lees hier het Cobouw artikel.

Niets is wat het lijkt: let op de kleine lettertjes

terms of contract
Standaard

De laatste tijd zitten we mede dankzij onze partners steeds vaker in de aan tafel bij uitvragen. Met elkaar wil je als team de beste presentatie bezorgen van de technische oplossing die je de klant kan bieden op zijn uitvraag. Echter een technische oplossing komt niet zonder contract. Waar bij veel mensen aan de onderhandelingstafel de focus ligt op de oplossing en is de technische kant ook iets wat ze uitbesteden, blijft het contract iets voor na de keuze van de oplossing. Maar wat er uiteindelijk in dat contract komt, is ook van invloed op de toepasbaarheid van de oplossing.

Verder lezen