Middels “Reis van de eis” je bouwprojecten LEGOliseren.

Standaard

Is dit de sleutel waar de hele bouwsector op wacht om faalkosten nu eindelijk drastisch te verminderen en efficiency nu eindelijk naar een hoger niveau te brengen?

Ontdek de Kracht van “Reis van de Eis”
Ben je op zoek naar manieren om je bouwprojecten naar een hoger niveau te tillen? Dan hebben wij, in samenwerking met onder andere @Marijke Mulder, een baanbrekende aanpak ontwikkeld die de manier waarop we denken over bouw in combinatie met systeemontwikkeling radicaal verandert.
“Reis van de Eis” is een systems engineering strategie ontworpen om de complexiteit van de bouwsector te vereenvoudigen en variant op wat in de wetenschap โ€˜legoliseringโ€™ wordt genoemd.. Dit is geen gewone innovatie; het is een slimme integratie van standaardisatie met maatwerk, waarbij we gebruik maken van bewezen, herbruikbare bouwstenen โ€“ precies zoals de veelzijdigheid van LEGO.

Wat maakt dit uniek?
Het ‘lemniscaat’ model โ€“ een kerncomponent van onze aanpak, waarbij elk detail van het project kritisch wordt bekeken en gestabiliseerd voordat verdere ontwikkeling plaatsvindt. Deze methodologie heeft niet alleen de potentie om de operationele kosten aanzienlijk te verlagen, maar verbetert ook de algehele projectefficiรซntie.

Maar wacht, er is meer!
Onze aanpak heeft bewezen de faalkosten te verminderen en het vertrouwen in projectresultaten te vergroten. Organisaties zoals de Provincie Noord-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf hebben reeds succesvolle toepassingen gezien. De resultaten spreken voor zich: een reductie van eisen tot tweederde terwijl het vertrouwen in de oplossingen stijgt.

Whatโ€™s in it for you? Een next level bouwproject!

Vacature: Support Consultant

Standaard

Vanwege toenemende vraag van opdrachtgevers naar onze diensten zijn we nu opzoek naar nieuwe collega’s:

Support Consultant
(vanaf 16 uur tot 40 uur)

Werkzaamheden zijn veelzijdig:
Je hebt direct contact met klanten. Helpt hen met vragen rondom gebruikersbeheer, voorbereiden en uitvoeren van data imports, definiรซren en uitwerken van queries en rapportages. Daarnaast werk je ook samen met andere consultants aan ontwikkelopdrachten voor klanten in diverse sectoren.

Het profiel van een Support Consultant is heel divers:

 • Bij voorkeur vanaf 3ejaar student op HBO of WO denk niveau,
 • Ervaring met Excel,
 • Kennis van of interesse in Systems Engineering is een prรฉ,
 • Motivatie om ontbrekende vaardigheden zich eigen te maken.

Wij werken vanuit onze visie, missie en vooral vertrouwen. We bouwen het liefst aan langdurige samenwerkingen waarbij doorgroeien binnen onze organisatie de ambitie is.

Ben jij die potential die graag zijn of haar neus steekt in wellicht nog onbekend terrein? Stuur je CV met begeleidend schrijven naar info@van-loenen.org. Heb je vragen over de door ons aangeboden functie? Spreek je graag eerst mee andere support consultant om zijn ervaring te horen? Neem dan contact op via 079-7850353.

Deze functie is uitstekend geschikt voor studenten van Technische Bestuurskunde of Maritieme Techniek. Heb je een periode minder vakken of ben je voor langere tijd beschikbaar? Kies dan voor een relevante bijbaan! Verschillende studiegenoten werken al bij ons: we brengen je desgewenst met ze in contact om wat meer informatie te krijgen!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

We’re hiring! Process improvement Systems Engineer

Standaard

Ben jij een beschikbaar voor een uitdaging binnen ons team?

Ben je op een punt in je carriรจre gekomen waar je je afvraagt of je nog steeds op de juiste plek zit? Ben je op zoek naar een omgeving waar je niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook geรฏnspireerd wordt door je collega’s?

Bij Van Loenen ben je dan aan het goede adres! We nodigen je uit om in ieder geval te overwegen je carriรจre-avontuur voort te zetten bij ons. Wij zijn een no-nonsense team die zich graag vastbijt in een uitdaging. Eigenlijk moet je wel een beetje een vak-gekkie zijn: iemand die gewoon houd van structuur, kennis graag deelt met klanten en collega’s.

Lees om te beginnen onze vacature! Samen werken we aan de toekomst op het gebied van o.a. complexe systemen, informatie management en processen, behalen we successen die je inspireren en energie geven.

Basis Aanpak Standaardisatie Informatie en Structuren (BASIS)

Standaard

๐—ช๐—ถ๐—ท ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฎ๐˜…๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ถ๐—ฐ๐—ถรซ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ. Samen met Marijke Mulder hebben we een programma aanpak ontwikkelt. Een cruciaal aspect in deze aanpak is het creรซren van standaard eis bibliotheken en het typeren van objecten in een ruimte.

๐Ÿ“š ๐—ฆ๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ ๐—˜๐—ถ๐˜€ ๐—•๐—ถ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ผ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป
Het opzetten van standaard eis bibliotheken legt de basis voor consistente en gestandaardiseerde specificaties binnen uw projecten. Door essentiรซle eisen te categoriseren en te documenteren, creรซert u een referentiekader dat niet alleen zorgt voor compleetheid en overzicht, maar ook de snelheid van projectontwikkeling verbetert.

๐Ÿข ๐—ข๐—ฏ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜ ๐—ง๐˜†๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด
Het typeren van objecten in een ruimte gaat hand in hand met het creรซren van een gestructureerde omgeving. Door objecten te typeren naar functie, eigenschappen en andere relevante parameters, ontstaat er een helder begrip van de ruimte. Dit helpt niet alleen in de ontwerpfase, maar vereenvoudigt ook het beheer en onderhoud in latere stadia.

โœจ ๐—ฉ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—จ๐˜„ ๐—ข๐—ฝ๐—ด๐—ฎ๐˜ƒ๐—ฒ
Consistentie: Standaard eis bibliotheken bieden consistente richtlijnen voor projectontwikkeling.
Efficiรซntie: Object typering verhoogt de efficiรซntie bij ontwerp, beheer en onderhoud.
Kwaliteit: Gedetailleerde specificaties resulteren in hoogwaardige projectresultaten.
๐Ÿ’ป Bij van Loenen bieden wij expertise in het opzetten van deze cruciale structuren. We ontwikkelen ook deze oplossingen in Relatics maar ook in samenwerking met andere partners en onze Datastorms applicatie. Ontdek hoe onze oplossingen uw programmaโ€™s en projecten naar nieuwe hoogten kunnen tillen. Meer weten? Stuur een bericht naar Martijn van Loenen.

๐„๐ž๐ง ๐ซ๐š๐ฉ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ๐š๐ ๐ž ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐ง๐ข๐ž๐ญ๐ฃ๐ž. ๐๐จ๐  ๐ฌ๐ญ๐ž๐ž๐๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐ณ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐!

Standaard

Ondanks dat we steeds meer in datagedreven applicaties werken blijft er vraag naar rapportages. Voorย Relaticsย gebruiken we hiervoor deย Altovaย Stylevision toolkit. Waarom doen we dat nog steeds?

Afhankelijk van de context zijn er verschillende redenen waarom je nog steeds een rapportage met een nietje wilt. We noemen er enkele:

๐‰๐ฎ๐ซ๐ข๐๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž ๐‚๐จ๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ข๐š๐ง๐œ๐ž:
Als de applicatie wordt gebruikt voor het opbouwen van contracten dan is het de rapportage het contractboekje dat de basis is een voor een tender en uiteindelijk aanbesteding. In dat geval heeft een juridische lading.

๐†๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค๐ฌ๐ ๐ž๐ฆ๐š๐ค ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐†๐ž๐›๐ซ๐ฎ๐ข๐ค๐ž๐ซ๐ฌ:
Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om een tastbaar rapport te hebben dat ze kunnen vasthouden en doorbladeren. Zal dan misschien een traditionele methode zijn in dit digitaal tijdperk toch vinden nog steeds veel mensen het makkelijker bladeren in een fysiek document dan digitaal.

๐Œ๐š๐ซ๐ค๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐š๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฆ๐ข๐ฅ๐ž๐ฌ๐ญ๐จ๐ง๐ž:
Vaak wordt een project (of deel ervan) afgesloten met een rapportage die een moment opname (baseline) weergeeft van de stand van zaken. Na iedere fase afronding (of tussendoor) worden rapportages gemaakt die worden gedeeld en gearchiveerd. Zogenaamde baseline rapportages kunnen ook de verschillen weergeven van de stand van zaken in de verschillende fasen.

Genoeg reden om aandacht te houden voor rapportages! Altovenaars (specialisten op het gebied van Altova Stylevision) hebben wij beschikbaar voor onze klanten om hun wezen te verwezenlijken! Kan niet bestaat niet. Wij nemen kennis van het datamodel en zorgen ervoor dat de juiste data, juist uit de applicatie komt!

Naast rapportages met een nietje is er ook steeds meer vraag naar dynamische en gecombineerde rapportages. Voor deze veelzijdige rapportages maken we gebruik van datawarehouses (Microsoft AzureCognosLobster ) en bijvoorbeeld Microsoft Power BI.

Geen klus te groot… of Van Loenen Consultancy zorgt voor de rapportage!

๐—›๐—ผ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ฝ๐˜ ๐—ฆ๐˜†๐˜€๐˜๐—ฒ๐—บ๐˜€ ๐—˜๐—ป๐—ด๐—ถ๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฝ๐—ฎ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐˜‚๐—ฟ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ?

Standaard

Afgelopen maand hebben we ons onderzoeksrapport afgerond. De impact van Systems Engineering (SE) op een integrale werkwijze binnen programma’s hebben we onderzocht.

SE maakt complexiteit beheersbaar en waarborgt integraliteit, waardoor het werken vanuit een klantvraag naar een oplossing binnen een programma wordt vergemakkelijkt.

Bovenop SE bepleiten wij het gebruik van Model Based Systems Engineering (MBSE). MBSE biedt een gestandaardiseerd modelsysteem waarin eisen, ontwerpen, analyses, verificaties en validaties per projectfase worden vastgelegd. In het kader van ons landelijk programma met heldere doelen en eisen kunnen gestandaardiseerde modellen efficiรซnt worden toegepast.

De voordelen van MBSE binnen programma’s zijn significant, vooral bij volwassen toepassing van SE. Het verbetert de communicatie tussen beleidsmedewerkers en technische adviseurs, vermindert faalkosten en maakt eenvoudige integratie van leerpunten mogelijk. Schaalvergroting kan op efficiรซnte wijze worden gerealiseerd.

Het toepassen van (MB)SE brengt structuur, maar vakmanschap en geschikte tools zijn eveneens essentieel voor succesvol programmamanagement. Voor meer informatie over onze aanpak Contactย Marijke Mulderย ofย Martijn van Loenen

Het nut uitleggen van samenwerken in SE tooling

Standaard

Waarom is het handig om samen te werken in een digitale omgeving zoals Relatics? Wat is het nut en noodzaak. Bij een aantal clusters binnen Rijkswaterstaat zijn wij actief als adviseur GRIP. GRIP is een template dat breed binnen RWS gebruikt wordt voor het informatie managen binnen projecten. Onze inzet is om de functies die relevant zijn voor het betreffende project in te zetten.

Naast het uitleggen van de functionaliteit is ook het aanmoedigen om het zelf te gaan dรณen een van de activiteiten die hoort bij de functie van adviseur. We stoppen de nodige energie in het meenemen en dragen van het belang om in een centrale tool samen te werken.

Binnen een van de projecten hebben we zelfs een jaarlijks terugkerende plaats op de lunchsessie-kalender. Afgelopen maand stond GRIP op de planning. Een met een handicapt: een kamer met presentatie mogelijkheid was niet beschikbaar. In plaats van een demonstratie van een proces werd er gekozen voor een actieve sessie. Het hoofddoel: begrijpen dat elke individu een essentiรซle rol speelt in het succes van het project.

Samen bouwen
Uitgerekend op de World Play Day gingen we aan de slag met het bouwen aan een project. Niet met ongekookte spagetti maar met Lego steentjes. De aanwezige groep collega’s uit de diverse disciplines gingen in gemengde groepjes aan de slag. Samen bouwen aan een sculptuur. Het bouwmateriaal die ieder team uitgereikt kreeg was er evenveel en genoeg voor het bouwwerk. De groepen gingen zich houdend aan de spelregels (grotendeels ;-)) aan de slag. De resultaten? Zie de foto voor het bouwwerk!

GRIP-scorekaart
Het bruggetje naar het bespreken van de GRIP-scorekaart was ook makkelijk gemaakt. In een schaal van Level 1 tot Level 5 worden de diverse processen gescoord. Welke stappen hebben we samen gemaakt in de afgelopen periode: waar is de samenwerking verbeterd en waren liggen hier nog kansen voor. Het gebruik van SE tooling is key voor een succesvol project!

Samenwerken heeft nut
Tijdens de implementatie van GRIP wordt doen we de suggestie wel eens: laten we de Excel licentie afschaffen. Een grap natuurlijk maar een die wel blijft hangen. Het afschaffen van Excel licenties om het gebruik van SE tooling te verhogen gaat nooit het doel halen als het belang van integraal samenwerken verder niet begrepen wordt. Daarom zijn de sessies en de gesprekken met teams binnen een project zo belangrijk.

Energie in jouw project
De feedback die wij krijgen op onze bijdragen in projecten als het gaat om GRIP is positief. Ons enthousiasme en brede kennis van de processen (ook binnen de ON-wereld) wordt gewaardeerd. Wil je sparren over wat wij voor jouw project kunnen betekenen: neem contact met ons op via info@van-loenen.org!

Van Losse Eilanden tot Naadloze Integratie: Een goede voorbereiding bedraagt bij aan het succes!

Standaard

De afgelopen maanden hebben onze consultants (Matthijs, Mathijs en Martijn) gewerkt aan het realiseren van interfaces. Koppelingen tussen applicaties zijn in opkomst. Een suite of netwerk van applicaties die elkaar versterken en aanvullen, dat is de toekomst.

Wil je het optimale resultaat behalen uit de beoogde integratie van applicaties: zorg dat de basisvereisten op orde zijn. Wij hebben de afgelopen maanden koppelingen gerealiseerd met ArcGIS, Sharepoint, DocBase en RiskChallenger. Ondanks dat de projecten onderling verschillend waren hebben we een shortlist van onderwerpen die vooraf geregeld moeten zijn en zodoende bijdragen aan een succesvol integratie traject.

 1. Check de compatibiliteit: Zijn de systemen die je wilt integreren wel technisch compatibel met elkaar? Dit betekent dat ze gegevens kunnen uitwisselen en communiceren met behulp van gangbare protocollen en formaten. De bekendste zijn: API’s (Application Programming Interfaces) of standaard bestandsindelingen.
 2. Use-cases: Betrokkenheid van de organisatie, de stakeholders, is essentieel. De behoeften en verwachtingen van de betrokkenen kan worden opgenomen in een use-case. Een use-case is een beschrijving van een specifieke interactie of scenario tussen een systeem en een gebruiker of een ander systeem. Een of meer use-cases worden gebruikt voor het ontwerpen en testen van het systeem.
 3. Documentatie: Zorg ervoor dat er gedetailleerde documentatie beschikbaar is voor elk systeem, inclusief API-specificaties, datamodellen en procesbeschrijvingen. Indien meerdere partijen betrokken zijn is een interface agreement een nuttig middel om de integratie te documenteren.
 4. Inventariseer de toegangsrechten en beveiliging: De toegang tot de systemen is vaak goed geregeld. Om vertraging te voorkomen is het nuttig om vooraf te controleren of alle benodigde rechten op de applicaties en bijbehorende servers goed ingesteld staan.
 5. Testomgeving: Het is cruciaal om een aparte testomgeving op te zetten waarin de integratie grondig kan worden getest voordat deze in de productieomgeving wordt geรฏmplementeerd. Dit minimaliseert het risico dat de applicatie tijdelijk niet juist functioneert als gevolg van het integratie traject.

Indien aan deze top 5 wordt voldaan is er een solide basis voor een succesvolle en efficiรซnte integratietraject. Ook binnen organisaties waar de IT capaciteit voor dergelijke trajecten schaars is, zijn onze consultants er. Onze consultants zorgen samen met de opdrachtgever voor een grondige voorbereiding en planning.

Wat betreft de risico’s van een integratietraject, draaien we het in dit geval eens om. Heb je wel eens een risico inventarisatie gemaakt voor het niet realiseren van een integratie? We noemen er een aantal die de reden waren voor onze opdrachtgevers om over te gaan tot een (automatische) integratie van applicaties:

 1. Inefficiรซntie: Regelmatig worden gegevens nog in verschillende systemen (handmatig) ingevoerd. Dit is niet alleen dubbel werk, het zorgt ook voor vertragingen in bedrijfsprocessen.
 2. Fouten en inconsistentie: Handmatige gegevensinvoer en het ontbreken van automatische gegevensuitwisseling vergroten het risico op fouten en inconsistente gegevens. Dit kan leiden tot besluitvormingsproblemen en verlies van vertrouwen in de gegevens.
 3. Gemiste kansen: Zonder integratie mis je mogelijkheden om waardevolle inzichten uit gegevens te halen. Gegevens zijn verspreid over verschillende systemen, waardoor het moeilijker is om patronen en trends te herkennen.
 4. Hoge operationele kosten: Omdat handmatige taken en gegevensfouten toenemen, kunnen de operationele kosten stijgen. Organisaties moeten meer middelen toewijzen aan corrigerende maatregelen en probleemoplossing.
 5. Verlies van concurrentievermogen: In een snel veranderende zakelijke omgeving is flexibiliteit en snelle reactie op veranderingen essentieel. Zonder integratie kunnen organisaties achterblijven en concurrentievoordeel verliezen.

Maak Je Klaar voor Een Soepele Overgang!

Vergeet niet de essentiรซle voorbereidingen te treffen die we hebben besproken en zorg ervoor dat je team volledig op de hoogte is. Als je vragen of hulp nodig hebt bij het plannen van je integratie, staan we altijd klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je integratietraject een succes wordt. Lees hier meer over onze diensten. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we aan de slag gaan!

Power Automate. Ook in onze gereedschapskist.

Standaard

De trend van automatiseren van werkstromen tussen applicaties zet zich door. Recent hebben we Microsoft Power Automate ingezet in combinatie met Relatics.

Voor een groot aantal gebruikers van de projectomgeving is doorgaans geen automatisme om dagelijks de Relatics applicatie pro-actief te openen om te zien of er acties of taken klaar staan.
Vanuit onze opdrachtgever kwam de wens om deze acties pro-actief te mailen naar de betreffende gebruiker. De randvoorwaarde was dat daarvoor de Microsoft tool Power Automate voor wordt gebruikt.

Onze information developers zijn aan de slag gegaan. De combinatie van documentatie en vakmanschap zorgde voor een mooie oplossing. Net zo makkelijk.

Herken jij je in deze wens? Wil je ook graag software, applicaties met elkaar verbinden? Diverse tools zijn beschikbaar om dit te realiseren. Onze information developers doen niets liever dan jouw wens vertalen naar een mooie, werkende oplossing. Vraag Beatrix via 06 24 123 072 om een afspraak te plannen.

Wij zetten de gang erin!

Standaard

Onze Relatics consultants zijn gespecialiseerd om in bestaande omgevingen (Relatics versie 5) een facelift te realiseren. Een facelift die in dit geval zorgt voor een imagoverbetering van de applicatie.

Logisch misschien, maar vaak zijn het de complexe omgevingen waarin wij de meeste voortgang kunnen boeken. Door de tijd zijn er vaak diverse uitbreidingen op het model uitgevoerd en zorgt dat uiteindelijk voor een trager werkend systeem.

Afgelopen week hebben we een verbetering doorgevoerd die voor een significante verbetering zorgt.
Het was dit keer geen overzichtpagina die diverse datavelden combineerde.

Voor het aanmaken van componenten van een complexe installatie is er een optimalisatie gemaakt die het proces heeft versneld van 25 seconden naar minder dan 3 seconden.
De acties die deze functie verstouwd zijn er veel. In hoofdlijnen komt het erop neer dat op basis van de een bibliotheek (andere workspace) wordt geraadpleegd en er op basis van het component type zowel componenten als de bijbehorende eigenschappen worden aangemaakt.

Door het opnemen van ‘business rules’ in een functie versnel je niet alleen het proces (minder clicks voor de eindgebruiker) maar voorkom je ook vervelende fouten (componenten en/of eigenschappen vergeten).

Op dit moment wordt er vanuit Relatics gewerkt aan de volgende versie: Relatics versie 6. Ben je benieuwd hoe deze versie jou gaat ondersteunen in je processen? Heb je behoefte aan expertise die je hierbij ondersteund? Neem contact met op met onze experts via +31 (0)79 30 20 000 of stuur je verzoek naar info@van-loenen.org.