Impact NTA 8035:2020 op Van Loenen OTL aanpak

Standaard

Afgelopen week hebben we de NTA 8035:2020 Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving doorgenomen. Sinds 2019 is er door verschillende partijen (aannemers, opdrachtgevers en toeleveranciers) gewerkt aan een uniformere standaard voor de opbouw van de OTL (Object Type Library) en datauitwisseling.

Martijn van Loenen heeft de norm afgelopen dagen doorgenomen. Daarbij heeft hij de opbouw en definitie, die wij hanteren bij het opbouwen van een OTL in Relatics, als referentie gehouden. Opdrachtgevers voor wie wij een OTL opbouwen hebben vaak ook nog andere vraagstukken: interactie, standaardisatie en rapportages.
Voor dit onderzoek uiteraard enkel het gedeelte van de oplossing centraal waar de NTA 8035:2020 betrekking op heeft.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat de oplossing die wij in Relatics bouwen reeds aansluit qua opbouw van het semantisch gegevensmodel bij de NTA 8035:2020.

OTL aanpak met visie

Nog te vaak zien we in de praktijk dat de Opdrachtgever in de opleverfase een ‘hard-copy’ krijgt van alle metadata die tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase zijn verzameld en geordend. Het Relatics-model wordt dan vaak ‘gearchiveerd’, 3D BIM en GIS informatie platgeslagen in tekeningen. Wat initieel in databases is uitgewerkt, belandt uiteindelijk weer in excel-sheets op de centrale netwerkschijf. De rijkheid van de informatie verdwijnt daardoor. De mogelijkheden om slimmer met de data om te gaan zijn daarmee verdampt.

Zuivere OTL biedt kansen!

Een OTL opbouwen conform de NTA 8035:2020 geeft ruimte om de informatie op een slimmere manier in te zetten. Zoals in de introductie aangegeven: het opbouwen van een OTL is vaak een vereiste om de werkelijke procesoptimalisatie vraagstukken op te kunnen pakken. Een actueel voorbeeld is de behoefte bij renovatie projecten te zoeken naar een standaard oplossing, zodat het toekomst onderhoud ook eenduidiger en goedkoper kan worden. Een slimme manier van eisontwikkeling hebben we daarvoor ontworpen. Maar de basis daarvan is een zuivere OTL.

Gezien de overlappende vragen die bijvoorbeeld alleen al in de grote steden spelen zou ervaring, ook wat betreft Relatics oplossing, uitgewisseld kunnen worden. Wij brengen u graag in contact!

NTA 8035:2020 toepassen? Neem contact op!

De conclusie is dat wij, afgezien van de naamgeving van de verschillende onderdelen, al conform deze norm werken. Wij juichen het toepassen van deze NTA toe.

Klanten en andere geïnteresseerden kunnen contact op nemen om meer te weten te komen over de resultaten van het onderzoek en met name de vertaling naar de specifieke klant situatie.

Ben u nog geen klant en wilt u wel met een OTL aan de slag om conform de nieuwe richtlijn te werken? Liever eerst eens spreken met een gebruiker van onze OTL oplossing? Neem contact ons op via info@van-loenen.org of bel voor een afspraak 079 30 20 000

Medewerkers review

Standaard

Als jong, enthousiast consultancy bureau bevinden we ons in een niche omgeving. Leg maar eens uit aan nieuwe, potentiële medewerkers wat we precies doen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Daarom hebben we onze support medewerkers gevraagd naar hun ervaring wat betreft het werken bij Van Loenen Consultancy.

Op dit moment hebben we 9 support medewerkers die onze consultants ondersteunen of zelfstandig op locatie bij klanten aan het werk zijn. Veel van onze medewerkers ondersteunen op de projecten in de GWW sector. Daarnaast hebben we ook medewerkers die actief zijn in de maritieme sector.

Rik en Quirine, support medewerkers van het eerste uur combineren hun werkzaamheden nog met een Master opleiding en omschrijven hun ervaring als volgt:

Bij van Loenen werk je nauw samen met je collega’s en leer je in systemen te denken. Door middel van goede begeleiding wordt je de Grond, Weg en Waterbouw sector ingetrokken en leer je verschillende bedrijven in deze sector kennen, maar hetgeen je leert heeft op nog veel meer betrekking! Door middel van Relatics leer je informatie te structureren en de Systems Engineering methodiek in praktijk toe te passen. Van Loenen Consultancy is flexibel en begrijpt dat je studie soms voor gaat, plannen en communiceren zijn hiervoor belangrijk. Dit maakt werken bij Van Loenen tot de ideale bijbaan voor naast je studie. Ook als je tijdelijk niet studeert of na een HBO studie niet weet wat je wilt: zeker weten dat je bij Van Loenen Consultancy gemotiveerd en geïnspireerd raakt!

Daarnaast wordt het stellen van vragen gestimuleerd. Als het even onduidelijk is staat er altijd een collega voor je klaar om je verder te helpen en er samen uit te komen. Dit bevordert niet alleen de werksfeer maar creëert ook een gezellige werkomgeving waarin je geprikkeld wordt om dingen ook eens van de andere kant te bekijken. 

Bij van Loenen Consultancy kom je terecht in een flexibele werkomgeving, waarbij je wat je tijdens je studie leert, het denken in systemen en de System Engineering methodiek, in praktijk brengt!

Beatrix van Loenen bouwt sinds begin 2019 aan onder andere het opzetten van de support afdeling en de integratie met de consultants. Zij brengt onze visie op medewerkers in de praktijk. Medewerkers zijn voor ons de waardevolste assets: geen onderscheid tussen consultant of supporter, parttime of fulltime. We investeren in de relatie om ervoor te zorgen dat een medewerker zijn diverse ambities (studie, gezin, hobby’s) zo goed mogelijk kan blijven combineren. Daarnaast blijft staan dat werken bij Van Loenen Consultancy wel betekend dat je in een kennisintensieve omgeving komt wat vraagt om inzicht, nauwkeurigheid en doorzettingsvermogen.

UPDATE: vanaf Q4 start er een trainee programma waarbij je kennismaakt met de diverse aspecten van SE en het werken met data-drive informatie oplossingen! Interesse? Stuur je CV en motivatie naar info@van-loenen.org

Alpe d’HuZes in Coronatijd

Milou langs de lijn
Standaard

De effecten van de corona crisis hebben gevolgen voor de reguliere gezondheidszorg. Mensen met kanker zullen misschien eerder sterven. Nieuwskoppen die je raken. Zeker als je in je werkomgeving en privé hier voorbeelden bij voor ogen hebt. 
Onderzoek blijft nodig, uiteraard met de hoop dat er meer perspectief biedende behandelingen voor iedereen beschikbaar komen. Dat was ook de reden dat we maanden terug besloten om onze collega Milou te sponsoren. Vorige maand hadden we contact met haar over dit onderwerp. 

Zo vader zo dochter

Al een aantal jaar stond Milou langs de route om haar vader te steunen. Zijn enthousiasme was aanstekelijk, maar de berg ook wel heel stijl. Vorig jaar sloeg het enthousiasme van haar vader toch over en besloot ze, met nog een aantal familieleden, mee te gaan doen aan dit event om een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar Kanker. 

Wandelschoenen in de kast?

De afgelopen maanden werden de wandelschoenen de matties van Milou. Ze droegen haar over wegen, omhoog en naar beneden, door duinen en het bos. Alles stond er goed voor. De afstanden werden groter, de conditie nam toe en de blaren veranderden in eelt. Ook toen de eerste symptomen van corona zijn intrede deden ging het trainen nog door.

Naarmate de corona crisis zich verder ontwikkelde werd het steeds onzekerder of het evenement, dat op 4 juni 2020 zou plaatsen vinden, wel door kon gaan. Hoewel het aftellen was begonnen en de trainingsrondjes groter werden, ging eind maart de kogel door de kerk: het evenement zal niet meer in 2020 plaats vinden. De organisatie heeft besloten het evenement te verplaatsen naar 3 juni 2021. Volgend jaar gaat Milou alsnog de berg beklimmen, ondertussen blijft ze trainen en geld ophalen voor dit goede doel.

Afgelasten komt in het kanker-woordenboek niet voor

Hoe begrijpelijk het aflassen ook is, toch voelt het voor ons dubbel. Kanker mag toch geen winnaar worden dankzij corona? De gelden die elk jaar door Alpe d’HuZes, maar bijvoorbeeld ook door de toppers van ROPA run, bij elkaar worden gesport zijn ook nu hard nodig. Onderzoeken niet starten omdat de geldstroom een jaar opgeschort wordt? Dat vinden wij niet kunnen. Daarom hebben wij besloten het sponsorbedrag dat we voor dit jaar beschikbaarheid hebben gesteld te schenken zonder dat er gelopen wordt. Volgend jaar gaan we weer sponsoren, maar hopelijk dan wel met een echte bergbeklimming als beloning op al het trainen.

(aanstormend) Systems Engineer/ Process engineer

Standaard

Van Loenen Consultancy is een bureau met techneuten die ambitieuze, aansprekende opdrachtgevers begeleiden en ondersteunen. Wij optimaliseren hun bedrijfsprocessen en informatiemanagement bij engineering en productie. Klanten succesvoller maken: dat is onze missie! Wij zijn actief binnen de maritieme maakindustrie en de GWW-sector (overheid, ingenieursbureaus en aannemers). Om onze opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn zoeken we jou, dus lees snel verder!

Als Systems Engineer/Process engineer ben je verantwoordelijk voor het inrichten of optimaliseren van de processen van onze opdrachtgevers. Daarnaast organiseer je dat de bijbehorende informatiebehoefte ingeregeld wordt. Dit doe je in nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers. Je maakt daarbij vaak deel uit van een multidisciplinair team waarbij je door je kennis van de processen van toegevoegde waarde bent. Tenslotte zal je ook betrokken zijn bij de implementatie van de processen en de uitgewerkte tooling.

Deze functie is ook geschikt voor aanstormend talent! Graag leren onze senior consultants de kneepjes van het vak aan nieuwe collega’s. We trainen je on the job. Je zult worden ingeschakeld bij echte uitdagingen.

Dit vragen we van jou:

 • Medior, starter of student vanaf eindfase HBO of WO
 • Technische achtergrond 
 • Ervaring met Excel,
 • Kennis van of interesse in Systems Engineering is een must,
 • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
 • Leergierig, doorzetter, analytisch en resultaatgericht

Dit krijg je van ons:

 • Concurrerend salaris afhankelijk van ervaring en achtergrond
 • Eindejaarsuitkering
 • Apple Iphone en MacBook (en die mag je gerust privé gebruiken)
 • Auto van de zaak
 • Liever met de trein? Je krijg ook een NS businesscard

Fulltime/parttime
Het betreft een fulltime baan. Liever parttime? Dat is bespreekbaar met een minimum van 24 uur.

Solliciteer direct
Heb jij al zin om voor ons te werken en pas jij binnen dit plaatje, of heb jij de ambitie om de ontbrekende vaardigheden je eigen te maken? Solliciteer dan direct! Stuur je CV met begeleidend schrijven naar info@van-loenen.org.

Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Martijn van Loenen via info@van-loenen.org of 079-30 20 000. Hij staat je graag te woord. 

Vacature: Process Improvement Engineer – Maritieme sector

Standaard

Even voorstellen
Van Loenen Consultancy is een bureau met techneuten die ambitieuze, aansprekende opdrachtgevers begeleiden en ondersteunen bij het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen en informatiemanagement. Klanten succesvoller maken: dat is onze missie! Wij zijn actief binnen de maritieme maakindustrie en de GWW-sector (overheid, ingenieursbureaus en aannemers). Om onze opdrachtgevers binnen de maritieme sector nog beter van dienst te kunnen zijn zoeken we jou, dus lees snel verder!

Functieomschrijving
Als Process Improvement Engineer ben je verantwoordelijk voor het inrichten of optimaliseren van de processen van onze opdrachtgevers. Daarnaast organiseer je dat de bijbehorende informatiebehoefte ingeregeld wordt. Dit doe je in nauwe samenwerking met opdrachtgevers als Oceanco, Shipbuilder Software en Damen. Je maakt daarbij vaak deel uit van een multidisciplinair team waarbij je door je kennis van de maritieme processen van toegevoegde waarde bent. Tenslotte zal je ook betrokken zijn bij de implementatie van de processen en de uitgewerkte tooling.

Team & Locatie 
Je wordt binnen onze organisatie onderdeel van een team van 6 enthousiaste, gedreven professionals met een diversiteit aan achtergrond en ervaring. Onderling zorgen we voor kruisbestuiving van onze kennis en ervaring, zodat we onze opdrachtgevers optimaal bedienen en jij je maximaal kunt ontwikkelen. De uitvalbasis is Zoetermeer, maar het merendeel van de tijd werk je bij onze klanten op dynamische plekken waar je jezelf kunt ontwikkelen.

Dit vragen we van jou
Het profiel van de Process Improvement Engineer die we zoeken:

 • HBO/WO denkniveau (technische achtergrond, bij voorkeur scheepvaartschool of maritieme techniek)
 • Enkele jaren werkervaring binnen de maritieme sector
 • IT affiniteit, je snapt hoe databases werken
 • Kennis van Systems Engineering is een pré
 • Ervaring met Relatics is een pré
 • Analytisch, teamplayer, resultaatgericht en conceptueel denken
 • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Dit krijg je van ons

 • Concurrerend salaris 
 • Eindejaarsuitverkering
 • Apple Iphone
 • Apple MacBook (en die mag je gerust privé gebruiken)
 • Auto van de zaak 
 • Liever met de trein? Je krijg ook een NS businesscard

Fulltime/parttime
Het betreft een fulltime baan. Liever parttime? Dat is bespreekbaar met een minimum van 24 uur.

Solliciteer direct
Heb jij al zin om voor ons te werken en pas jij binnen dit plaatje, of heb jij de ambitie om de ontbrekende vaardigheden je eigen te maken? Solliciteer dan direct! Stuur je CV met begeleidend schrijven naar info@van-loenen.org.

Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Martijn van Loenen via info@van-loenen.org of 079-30 20 000. Hij staat je graag te woord. 

Nieuwsbericht | Opdracht gegund gekregen voor uitbreiding Sluis Eefde

Sluis Eefde impressie
Standaard

Van Loenen Consultancy vult rol adviseur SE en V&V in voor uitbreiding Sluis Eefde

Vanaf deze week is Ivar gestart als adviseur SE en V&V voor het project Uitbreiding Sluis Eefde. Rijkswaterstaat (GPO) heeft Van Loenen Consultancy deze opdracht gegund. Ivar gaat aan de slag met aantoonbaarheid en validatie van (contract) eisen. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de aantoonbaarheid voor het afgeven van het beschikbaarheidscertificaat. Hierbij worden abstracte topeisen vertaald naar concrete en controleerbare bewijzen. Het afgeven van dit certificaat is een belangrijke mijlpaal binnen het DBFM contract. 

Wij danken Rijkswaterstaat hartelijk voor het gestelde vertrouwen. Wij wensen Ivar veel succes! 


Meer informatie over dit uitdagende project:

https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/twentekanalen-uitbreiding-sluis-eefde/index.aspx

Bron foto: Rijkswaterstaat

Zonder doorstroom geen doorontwikkeling

doorstroom zorgt voor doorontwikkeling
Standaard

We moeten zuinig omgaan met onze medewerkers! De arbeidsmarkt zit in een hoogconjunctuur en de personeelstekorten lopen op. We moeten het menselijke kapitaal opwaarderen om ze binnen de organisatie te houden. Een van de mogelijkheden is faciliteren van doorstroom.

Verder lezen

Track3D – Relatics Template voor Systems Engineering

Track3DTemplate
Standaard

Al meer dan 5 jaar bieden we ondersteuning aan Danny van Loon van Track3D. Als Systems Engineer had hij behoefte aan tooling en Relatics bood voor hem al sinds 2007 een goede basis. In 2017 besloot Danny samen met Christian van Eken en Josia van Loon om een compleet nieuwe template te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is eenvoud en snelheid voor gebruikers gebaseerd op principes voor Systems Engineering uit de ISO15288 en geschikt voor koppelingen met externe software voor beheer van documenten, planning, BIM, etc.

Basis om op verder te bouwen

We zien dat organisaties die een contract krijgen, waarin werken volgens de Systems Engineering methodiek een vereiste is, vaak wel weten hoe processen zouden moeten lopen, maar geen ervaring hebben met het ontwikkelen van tooling.

De SE template van Track3D biedt voor deze projecten een goede basis om mee te starten. Alle componenten om gestructureerd en aantoonbaar te werken zijn aanwezig en men kan ervaring opbouwen met de processen. Zodra het bedrijfs-DNA wat betreft Systems Engineering meer duidelijk wordt, kan de template eenvoudig worden aangepast of uitgebreid naar de specifieke wensen van de organisatie.

Wiel niet opnieuw uitvinden

Een andere categorie gebruikers van de SE template van Track3D weet precies wat ze van hun tooling verwachten, maar hebben behoefte aan een professionaliseringslag. In plaats van bestaande tools aan te passen of “from scratch” opnieuw te beginnen met modelleren vult de SE template van Track3D al grotendeels hun behoefte in. Met een paar aanpassingen in de template en in de rapportages is de template eenvoudig bedrijfsspecifiek te maken. De SE template van Track3D geeft hierbij een voorsprong in de ontwikkeling.

Van Loenen Consultancy en Track3D

Track3D verzorgt samen met Josia van Loon alle zaken tot en met de overdracht van de template naar een klant. In samenwerking met onze support afdeling kunnen administratieve processen (zoals importeren van data, gebruikersbeheer, rapportages) worden overgenomen van de klant. Zijn er wensen met betrekking tot het uitbouwen van de template? Josia van Loon blijft namens Track3D hiervoor het eerste aanspreekpunt, maar onze support afdeling assisteert bij het doorvoeren van de ontwikkelingen. De medewerkers van de betreffende organisatie kunnen zich zodoende focussen op hun eigen scope.

Impressie van het template

Waarnemingen
Verificatieproces: duidelijk inzicht in stand van zaken

Prachtige Systems Engineering user story!

Standaard

In gesprekken met (onder)aannemers in de infra-keten proberen we over te brengen dat de Systems Engineering methodiek welliswaar extra inspanning kost bij de start van een project, maar uiteindelijk die inspanning de waard is. De artikelen van straal- en schildersbedrijf Feijnoord vullen dit perfect aan!

Verder lezen

NEWS | Nu beschikbaar in PowerBI: abonneren op automatische E-mail

Standaard
Advanced Relatics Datamanagement

Eerder ontwikkelden we DataStorms waarmee we vanuit Relatics data met intervallen kunnen communiceren naar PowerBI. Een uitkomst voor gebruikers van Relatics die daar zelf de tools niet voor hebben. Echter was het nog steeds een handmatige handeling om de rapportages en dashboards op te vragen. Automatisch delen via een E-mail was dan ook al lange tijd een gekoesterde wens.

De nieuwe februari features voor PowerBI zijn recent bekend gemaakt. Abonneren op een automatische E-mail zat daar ook bij! Deze feature maakt het mogelijk om standaard rapportages en dashboards te versturen via email naar de relevante stakeholders en leidinggevenden. Dat scheelt nog meer klikken!