Data-driven Yes? Data control first!

Standaard

Steeds vaker worden we ingezet om informatiestromen in kaart te brengen. Advies uit te brengen over de architectuur en het applicatielandschap. De achterliggende wens is vaak om eerste stappen te zetten in het datagedreven werken. Verrassend hoe snel je door toepassing van de SE methodiek in de aanpak van deze projecten low hanging fruit kunt identificeren en plukken!

Data-gedreven werken

Steeds meer ondernemers ontdekken dat data-gedreven ondernemingen winstgevender zijn en de omzet per werknemer laten stijgen. Vorig jaar is er een onderzoek uitgekomen van Capgemini over dit onderwerp. (https://www.capgemini.com/nl-nl/nieuws/rapport-data-gedreven-ondernemingen/) Het betrof een international onderzoek onder leidinggevenden van bedrijven met een jaaromzet van een miljard dollar of meer.

Door data te laten werken presenteren deze ondernemingen boven gemiddeld: 70% meer omzet per werknemer en 22% meer winst! 

Hoe dan?

Helemaal begrijpelijk als jij je met je onderneming, gemeente, waterschap of project niet herkend in de omschrijving van de ondernemingen die onderzocht zijn. Echter data-gedreven werken kan in elke vorm. Dat is onze overtuiging.

Het is niet zo dat elke euro die geรฏnvesteerd wordt in data-gedreven werken gelijk een daalder oplevert. Gestructureerd gaan werken is essentieel.

Wellicht zijn de eerste stappen binnen jullie organisatie al gezet?

Datastructuren in kaart brengen, key-elementen en parameters identificeren, processen inrichten rondom datastromen. Allemaal voorbeelden van activiteiten die passen bij het identificeren en verzamelen van data. 

Door (her)inrichting van de processen en de applicaties in elkaar te laten overlopen wordt uit data informatie gecreรซerd en is deze direct beschikbaar voor verdere verwerking. Alleen al het realtime op orde hebben van data zorgt voor inzichten die leidinggevende, projectleiders helpen hun doelen te bereiken.

Key tot succes: vertrouwen

Duidelijk is alles valt of staat bij data en de betrouwbaarheid ervan. Veel ondernemingen uit het onderzoek hebben daar een functionaris voor aangesteld. Ook op projecten en binnen organisaties pleiten wij voor medewerkers die specifiek belast zijn met โ€˜data controlโ€™. Een document controller is op (grotere) projecten vaak al een functie die standaard wordt ingevuld. Een data verantwoordelijke is daar een mooie, noodzakelijke aanvulling op. Op deze manier is er een aanspreekpunt voor data, een ondersteuner of coรถrdinator die zorgt draagt voor de kwaliteit, compleetheid en dus de betrouwbaarheid van de data.

Van data control naar data driven

Data control behelst meer dan enkel het vullen van tabellen of de controle dat het gebeurd is. Het staat ook voor het uniformeren van definities en het aanleggen van bibliotheken binnen organisaties. Op het moment dat de data op orde is kunnen ook de volgende stappen gezet worden:

  • Rapportages op basis van indicatoren kunnen worden ingeregeld.
  • Data tussen projecten, organisaties kan gebruikt worden voor innovatie.
  • Risico sturing
  • Meten van Service Level Agreements.

En zo zijn er nog legio aan mogelijkheden, toepassingen!

Getriggerd door dit artikel? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ontdek het laaghangend, plukrijpe fruit in uw onderneming!