Toekomst bestendig werken

Oliebollen
Standaard

Een nieuw jaar is aangebroken. De gelukswensen worden over en weer uitgewisseld. We gunnen elkaar op zo’n moment het beste: gezondheid voor de persoon en succes voor de business. Hoe het jaar eruit gaat zien weten we tot op zekere hoogte. Het afgelopen jaar hebben we mooie ontwikkelingen gezien. Op het gebied van contractbeheersing zien we dat in de gww-en groensector steeds meer contracten op de markt komen uitgaande van de UAV-GC systematiek.
Vaker ook in een hybride contract. Gedeeltelijk RAW en een andere deel UAV-GC. Voor de diverse disciplines aan de opdrachtgevers-kant biedt dat uitdagingen. Waar sommige opdrachtgevers al enige ervaring hebben staan andere opdrachtgevers nog aan het begin.

Vanuit het projectbeheersing perspectief kijken wij naar deze ontwikkelingen. Ons advies is om vooral het configuratie management goed op orde te hebben. Om flexibel te kunnen omgaan met wijzigingen in contractvorm of scope moeten objecten isoleerbaar zijn: object georiƫnteerd ontwerpen. Projectmanagement technisch komt het er op aan dat het raakvlakbeheer goed op de kaart staat in het project. Bij een eventuele wijziging zijn deze twee aspecten key om een succesvolle vraagspecificatie/contract te kunnen genereren.

De aannemers die als potentiĆ«le opdrachtnemer in de tenderfase aan zet komen hebben al ervaring met het inschrijven op dergelijke tenders. De kansen die we daar voor hen zien is om onderscheidend te zijn. Misschien wel buiten de schaduw van vorige tenders te gaan staan. Ons motto is nog steeds: een goed product hoeft niet altijd te voldoen aan het contract. De spannende vraag is hoe je opdrachtgever en stakeholder daarvan overtuigd. Wij steken in op transparantie, risico’s omzetten in kansen en zorgen dat het systeem en de projectorganisatie controleerbaar en audit-proof zijn. Op deze manier denken wij klaar te zijn om 2018 samen met onze klanten tot een mooi en succesvol jaar te kunnen maken!