Informatiemodel lifecycleproof

Standaard

Hoe leg je informatie met betrekking tot complexe objecten en systemen vast? De opdrachtnemers die verantwoordelijk zijn voor installaties weten ondertussen al hoe je verschillende kantelingen van je datamodel moet kunnen maken. Eigenaren, beheerders van dergelijke systemen komen namelijk regelmatig terug met vragen die te maken hebben met de oorspronkelijke constructie, bouw van het systeem. Installeurs zijn gewend om de revisies die uitgevoerd worden te documenteren in het systeem.

Helaas wijst de praktijk uit de dat zogenaamde “as-built” situatie lang niet altijd voor complexe objecten te achterhalen is. Op dit moment ondersteunen wij projecten door uitdenken en vervolgens ook uitwerken van een informatiemodel dat lifecycleproof is. Daar komt nogal wat bij kijken.

Alles in één systeemboom of één objectenboom stoppen werkt niet: hoe je ook je best doet je loopt erin vast. Systeem en object zijn namelijk geen synoniem voor elkaar, maar naast elkaar bestaande structuren. Waar opdrachtnemers hier vaak al een mile verder zijn proberen we opdrachtgevers te overtuigen dat het kan, dat het ook kan werken.

Echter pas als de organisatie dat erkend, is het vangen van complexere projecten mogelijk. Dit soort innovatie trajecten vergen tijd. Al met het al is het een interessante reis.