Alpe dโ€™HuZes in Coronatijd

Milou langs de lijn
Standaard

De effecten van de corona crisis hebben gevolgen voor de reguliere gezondheidszorg. Mensen met kanker zullen misschien eerder sterven. Nieuwskoppen die je raken. Zeker als je in je werkomgeving en privรฉ hier voorbeelden bij voor ogen hebt. 
Onderzoek blijft nodig, uiteraard met de hoop dat er meer perspectief biedende behandelingen voor iedereen beschikbaar komen. Dat was ook de reden dat we maanden terug besloten om onze collega Milou te sponsoren. Vorige maand hadden we contact met haar over dit onderwerp. 

Zo vader zo dochter

Al een aantal jaar stond Milou langs de route om haar vader te steunen. Zijn enthousiasme was aanstekelijk, maar de berg ook wel heel stijl. Vorig jaar sloeg het enthousiasme van haar vader toch over en besloot ze, met nog een aantal familieleden, mee te gaan doen aan dit event om een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar Kanker. 

Wandelschoenen in de kast?

De afgelopen maanden werden de wandelschoenen de matties van Milou. Ze droegen haar over wegen, omhoog en naar beneden, door duinen en het bos. Alles stond er goed voor. De afstanden werden groter, de conditie nam toe en de blaren veranderden in eelt. Ook toen de eerste symptomen van corona zijn intrede deden ging het trainen nog door.

Naarmate de corona crisis zich verder ontwikkelde werd het steeds onzekerder of het evenement, dat op 4 juni 2020 zou plaatsen vinden, wel door kon gaan. Hoewel het aftellen was begonnen en de trainingsrondjes groter werden, ging eind maart de kogel door de kerk: het evenement zal niet meer in 2020 plaats vinden. De organisatie heeft besloten het evenement te verplaatsen naar 3 juni 2021. Volgend jaar gaat Milou alsnog de berg beklimmen, ondertussen blijft ze trainen en geld ophalen voor dit goede doel.

Afgelasten komt in het kanker-woordenboek niet voor

Hoe begrijpelijk het aflassen ook is, toch voelt het voor ons dubbel. Kanker mag toch geen winnaar worden dankzij corona? De gelden die elk jaar door Alpe dโ€™HuZes, maar bijvoorbeeld ook door de toppers van ROPA run, bij elkaar worden gesport zijn ook nu hard nodig. Onderzoeken niet starten omdat de geldstroom een jaar opgeschort wordt? Dat vinden wij niet kunnen. Daarom hebben wij besloten het sponsorbedrag dat we voor dit jaar beschikbaarheid hebben gesteld te schenken zonder dat er gelopen wordt. Volgend jaar gaan we weer sponsoren, maar hopelijk dan wel met een echte bergbeklimming als beloning op al het trainen.