Succesvol COINS containers genereren met CMDB

CMDB
Standaard

Wij ondersteunen onze klanten nu ook als het gaat om het koppelen van informatiesystemen aan de Configuration Management Database (CMDB) van Sysunite voor het generen van een container die werkt!

Nadat Rijkswaterstaat een aantal jaren geleden begonnen is met het introduceren van COINS volgen nu steeds meer partijen die in hun contracten CIONS eisen.ย COINS staat voor Constructieve Objecten en de INtegratie van Processen en Systemen.ย Een open uitwisselingsformaat voor het digitaal communiceren van BIM informatie tussen partijen.ย De systematiek van COINS sluit aan op die van Systems Engineering.ย Een (complex) probleem wordt daarbij systematisch, gestructureerd afgebouwd.ย Meer informatie is te vinden in de COINS wiki opย www.coinsweb.nl.

De uitdaging voor opdrachtnemers is om uiteindelijk een COINS container te versturen die voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever.ย Om aan de kant van de opdrachtnemer de benodigde data voor te bereiden kan gebruikt gemaakt worden van een Configuratie Management Database (CMDB). Het voordeel van zo’n applicatie is dat het alle benodigde informatie bij elkaar zoekt op het moment dat je de container wil gaan versturen.

De uitdaging voor opdrachtnemers is om uiteindelijk een COINS container te versturen die voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever.

Aan een CMDB worden verschillende databronnen gekoppeld. In eerste instantie kan bijvoorbeeld gedacht worden aan Relatics als daar al volgens de Systems Engineering methodiek de objecten, functies en systeemboom al zijn opgebouwd. Verder kan ook een koppeling met een Document Management Systeem, BIM of GIS gemaakt worden zodat ook de details van de objecten via de CMDB verwerkt worden. Deย CMDB combineert informatie vanuit verschillende systemen op basis van eigen gedefinieerde OBS.

Om onze klanten te ondersteunen in het voorbereiden van een COINS container werken we samen met Sysunite uit Delft. Zij hebben een CMDB ontwikkelt die al door meerdere infra aannemers in gebruik is. Daarnaast hebben zij voor Rijkswaterstaat een validatie tool ontwikkelt die ze ook in hun CMDB hebben ingebouwd: zo verstuur je altijd informatie die voldoet aan de eisen van de opdrachtgever.

Tijdens een CMDB traject combineren we de software van Sysunite naadloos met de Relatics- en domeinkennis van Van Loenen Consultancy.