Van doelstellingen naar spullen

Standaard

Hoe kom je van “doelstellingen aan een product” tot de ‘spullen’ die het waar moeten maken.
Vanmorgen vroeg was het bepaald geen benen-op-de-tafel sessie. Aan een groep doorgewinterde engineers uitleggen hoe je met behulp van vaste structuren dit kunt bereiken.

Het is een feit dat het opbouwen van dit soort structuren effort kost. Er was in de groep echter ook genoeg ervaring dat het achteraf moeten uitzoeken waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn ook veel effort kost en misschien ook nog wel eens zonder resultaat. 
Onze aanpak is gericht om duurzame structuren op te bouwen. Voor een nieuwe opdracht kan weer gebruikt worden van de bestaande basis. Wellicht kent die nieuwe opdracht andere doelstellingen waarvoor meer, minder of nog nooit eerder toegepaste functionaliteit gewenst is.

Voor deze opdracht hebben wij initieel ook ‘getekend’: de structuren in mooie boompjes. Vanmorgen liepen we na 10 minuten uitleg al tegen de beperkingen van ’tekenen’ aan. In een Word, Excel, Visio of tekenprogramma is het werken met deze structuren al snel te complex. We schakelden daarom snel over naar Datastorms waar in we speciaal voor dit project een model en sjabloon gemaakt hebben. Op het eerste gezicht zijn de ’tekeningen’ hierin ook herkenbaar in de boompjes. Echter de relaties tussen de structuren van functionaliteit, systemen en eisen is hier ook duidelijk inzichtelijk. Systemen zonder eisen? Die verdienen aandacht. Tegelijk nooit meer langer dan 10 minuten hoeven zoeken naar het waarom achter keuzes: ideaal!

Of de engineers enthousiast waren? In het afsluitende ronde kwam de initieel extra benodigde effort niet ter sprake. In tegendeel, het ene idee na het andere pluspunt stapelde zich op. 

En hoe nu verder? Volgens de scrummethode hebben we nu een stuurmoment: binnenkort besluiten we welke richting we verder gaan.