Omdat interfacing steeds belangrijker wordt heb ik maar eens opgeschreven hoe Relatics op dit moment kan koppelen met andere systemen. Hieronder mijn ervaringen en informatie over webservices in Relatics.
Basis Relatics
Relatics is in de basis een webapplicatie. Het is mogelijk om in Relatics eigen web-delen toe te voegen, zoals javascript/html/css. Relatics beschikt over een API waarmee met behulp van javascript data uit Relatics zelf te halen is (vanuit de webpagina’s in Relatics). Standaard wordt er gebruik gemaakt van jQuery voor de opbouw van de pagina’s. Het is dus mogelijk om delen van externe webapplicaties te integreren in de Relaticsomgeving.
Ophalen van gegevens uit externe systemen
Via webservices is het mogelijk om gegevens op te halen uit externe applicaties. Relatics ondersteunt hierbij een aantal protocollen:
- SOAP 1.2
- RESTful (met resultaat in json/xml)
- HTTPPost
- Relatics eigen protocol (enkel te gebruiken als het externe systeem ook Relatics is)
In al deze gevallen is het mogelijk om vanuit een query in Relatics de webservice aan te roepen en gegevens op te vragen uit de externe applicatie. Relatics is niet zelf in staat om op intervalbasis gegevens op te halen. Is dit toch gewenst, dan zal er met externe scripts/tools op eigen servers gewerkt moeten worden om dit mogelijk te maken.
Het is mogelijk om informatie die binnengehaald wordt door Relatics eerst te bewerken met een XSLT. Op deze manier kunnen de gegevens omgezet worden naar door Relatics begrijpbare XML. Het is niet mogelijk om tijdens deze transformatie ook weer data vanuit Relatics te gebruiken (bijvoorbeeld ter validatie).
Bij het ophalen van informatie overschrijft Relatics de data die al bestaat in Relatics. Het is niet mogelijk om data te verwijderen via een webservice. Enkel om deze op “vervallen” te zetten.
Ophalen van gegevens uit Relatics
Het ophalen van gegevens uit Relatics is beperkte mogelijk. Alleen via SOAP 1.2 en xml kan er data uit Relatics gehaald worden. Webservices worden per workspace vastgesteld. Het koppelen van webservices gaat altijd via dezelfde url binnen een environment (meestal is dat https://uri.relaticsonline.com. In de SOAP envelope wordt vervolgens gedefinieerd in welke workspace de data te vinden is. Dit zal altijd via https gebeuren uit oogpunt van beveiliging.
Relatics kan voordat de informatie verstuurd wordt deze eerst bewerken met een XSLT. Bij grote datasets is dit echter niet verstandig, omdat dan de geheugenbuffer vol kan lopen. Het is dan beter om aan de opvragende kant de XML te verwerken zoals hij puur wordt opgeleverd door Relatics.
Meer weten over webservices?
Steeds meer opdrachtgevers benaderen ons voor het bouwen van webservices, interfaces met Relatics: schroom niet contact op te nemen als je er even niet uit komt! We helpen je graag verder!
Klik hier om alvast meer te lezen over interfaces die we kunnen realiseren.