Relatics gebruikers helpen het inrichten en ontzorgen, dat geeft een kick!

Standaard

Systems engineer, waarom doe je dat eigenlijk en welke vraagstukken kom je allemaal tegen? Dat legt mijn collega Gert-Jan Kooyman van Guldener je graag uit: “Bij Van Loenen Consultancy ben ik voor onze klanten dĂ© Relatics vraagbaak. Een geweldig programma, maar haal je er echt alles uit? Gebruik je het wel efficiĂ«nt en effectief? Geregeld haal ik zomaar een flink aantal invoerstappen uit de ingerichte omgevingen. Daar wordt iedereen blij van.” En dat is nog maar het begin, laten we snel verder kijken hoe Gert-Jan de Relatics gebruikers verder helpt. 

Variërende opdrachten: Van ondersteuning op projecten tot complexe tunnelprojecten

Gert-Jan helpt de Relatics gebruikers op veel gebieden: “Ik ontzorg onze klanten met het gebruik van Relatics. Dat is een systems engineering software oplossing waar veel bedrijven en overheden mee werken. Het begint allemaal bij de inrichting en het vullen van de software. Omdat wij daar veel ervaring mee hebben doen we dat vaak sneller en kunnen onze klanten dus ook veel sneller aan de slag dan dat zij alles zelf zouden inrichten. In het begin krijg ik bijvoorbeeld vragen over imports van Excel-bestanden. Men ziet meestal snel de potentie en wij helpen om onze klanten die ten volle te laten benutten. We helpen steeds meer bedrijven op locatie om de processen optimaal te structureren. Het resultaat is dat de software 100% aansluit bij hun werkwijze. Ook bieden we hulp bij het optimaliseren van de Relatics inrichting voor het gebruik bij bijvoorbeeld complexe infrastructuur assessments. Daar word ik, maar zeker ook onze opdrachtgevers, heel blij van.”

Gebruik Relatics toegankelijker maken

Om verder in te zoomen op die infrastructuur projecten vertelt Gert-Jan over zijn project ‘Amsterdam Wegtunnels’: “Toen de gemeente Amsterdam bij ons aanklopte voor ondersteuning zagen we direct optimalisatiekansen. De medewerkers in het veld moesten op veel te veel plaatsen in de software verschillende handelingen doen, die met slechts 1 handeling ook te realiseren was. Dat hebben we voor ze aangepakt zodat het zowel voor de medewerkers in het veld maar ook op kantoor een stuk prettiger werken was.” Met een lach: “Als je met Van Loenen Consultancy naar je Relatics omgeving kijkt, ga er dan maar vanuit dat we veel proces optimalisatiekansen zien.”

95% kans dat je niet alles uit Relatics haalt

We blijven even bij die optimalisatiekansen, want met Relatics kan vaak veel meer dan hoe het in de dagelijkse praktijk wordt ingezet. Gert-Jan: “Momenteel werk ik aan dijkversterkingsprojecten. Die worden beheerd in Relatics. Wij helpen waterschappen met het slim samenbrengen van alle complexe samenhangende informatie. Ga maar na, we hebben het over beschikbare ruimte, bewoners, eisen aan het project, uitvoering ervan en een totaaloverzicht van de voortgang. Omdat wij ruime kennis hebben van complexe systems engineeringzijn wij in staat om alle data semantisch te verbinden en gestructureerd weer te geven in Relatics.

Gekste verzoek?: foutje

Een foutje maken is menselijk, zelfs bij Relatics gebruikers. Gert-Jan: “Ik werd gebeld door een klant dat ze hun verificatie- en validatieproces helemaal hadden ingericht. EĂ©n klein detail: het kwam niet overeen met het validatieplan. Wat doe je dan? Helemaal opnieuw beginnen met inrichten? Ik ben hier samen met mijn collega’s in gedoken. We hebben veel ervaring met datastructuren en ontdekte dat veel structuren gewoon opnieuw gebruikt konden worden. Dat konden we snel voor ze oplossen. Ga eens na hoeveel tijd en geld het had gekost als ze opnieuw waren begonnen! Heb je een vraag over Relatics, bel dan altijd Van Loenen Consultancy.”