Van Losse Eilanden tot Naadloze Integratie: Een goede voorbereiding bedraagt bij aan het succes!

Standaard

De afgelopen maanden hebben onze consultants (Matthijs, Mathijs en Martijn) gewerkt aan het realiseren van interfaces. Koppelingen tussen applicaties zijn in opkomst. Een suite of netwerk van applicaties die elkaar versterken en aanvullen, dat is de toekomst.

Wil je het optimale resultaat behalen uit de beoogde integratie van applicaties: zorg dat de basisvereisten op orde zijn. Wij hebben de afgelopen maanden koppelingen gerealiseerd met ArcGIS, Sharepoint, DocBase en RiskChallenger. Ondanks dat de projecten onderling verschillend waren hebben we een shortlist van onderwerpen die vooraf geregeld moeten zijn en zodoende bijdragen aan een succesvol integratie traject.

  1. Check de compatibiliteit: Zijn de systemen die je wilt integreren wel technisch compatibel met elkaar? Dit betekent dat ze gegevens kunnen uitwisselen en communiceren met behulp van gangbare protocollen en formaten. De bekendste zijn: API’s (Application Programming Interfaces) of standaard bestandsindelingen.
  2. Use-cases: Betrokkenheid van de organisatie, de stakeholders, is essentieel. De behoeften en verwachtingen van de betrokkenen kan worden opgenomen in een use-case. Een use-case is een beschrijving van een specifieke interactie of scenario tussen een systeem en een gebruiker of een ander systeem. Een of meer use-cases worden gebruikt voor het ontwerpen en testen van het systeem.
  3. Documentatie: Zorg ervoor dat er gedetailleerde documentatie beschikbaar is voor elk systeem, inclusief API-specificaties, datamodellen en procesbeschrijvingen. Indien meerdere partijen betrokken zijn is een interface agreement een nuttig middel om de integratie te documenteren.
  4. Inventariseer de toegangsrechten en beveiliging: De toegang tot de systemen is vaak goed geregeld. Om vertraging te voorkomen is het nuttig om vooraf te controleren of alle benodigde rechten op de applicaties en bijbehorende servers goed ingesteld staan.
  5. Testomgeving: Het is cruciaal om een aparte testomgeving op te zetten waarin de integratie grondig kan worden getest voordat deze in de productieomgeving wordt geรฏmplementeerd. Dit minimaliseert het risico dat de applicatie tijdelijk niet juist functioneert als gevolg van het integratie traject.

Indien aan deze top 5 wordt voldaan is er een solide basis voor een succesvolle en efficiรซnte integratietraject. Ook binnen organisaties waar de IT capaciteit voor dergelijke trajecten schaars is, zijn onze consultants er. Onze consultants zorgen samen met de opdrachtgever voor een grondige voorbereiding en planning.

Wat betreft de risico’s van een integratietraject, draaien we het in dit geval eens om. Heb je wel eens een risico inventarisatie gemaakt voor het niet realiseren van een integratie? We noemen er een aantal die de reden waren voor onze opdrachtgevers om over te gaan tot een (automatische) integratie van applicaties:

  1. Inefficiรซntie: Regelmatig worden gegevens nog in verschillende systemen (handmatig) ingevoerd. Dit is niet alleen dubbel werk, het zorgt ook voor vertragingen in bedrijfsprocessen.
  2. Fouten en inconsistentie: Handmatige gegevensinvoer en het ontbreken van automatische gegevensuitwisseling vergroten het risico op fouten en inconsistente gegevens. Dit kan leiden tot besluitvormingsproblemen en verlies van vertrouwen in de gegevens.
  3. Gemiste kansen: Zonder integratie mis je mogelijkheden om waardevolle inzichten uit gegevens te halen. Gegevens zijn verspreid over verschillende systemen, waardoor het moeilijker is om patronen en trends te herkennen.
  4. Hoge operationele kosten: Omdat handmatige taken en gegevensfouten toenemen, kunnen de operationele kosten stijgen. Organisaties moeten meer middelen toewijzen aan corrigerende maatregelen en probleemoplossing.
  5. Verlies van concurrentievermogen: In een snel veranderende zakelijke omgeving is flexibiliteit en snelle reactie op veranderingen essentieel. Zonder integratie kunnen organisaties achterblijven en concurrentievoordeel verliezen.

Maak Je Klaar voor Een Soepele Overgang!

Vergeet niet de essentiรซle voorbereidingen te treffen die we hebben besproken en zorg ervoor dat je team volledig op de hoogte is. Als je vragen of hulp nodig hebt bij het plannen van je integratie, staan we altijd klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je integratietraject een succes wordt. Lees hier meer over onze diensten. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we aan de slag gaan!

Leaflet maakt het werken met interactieve maps bereikbaar voor iedereen

Standaard

Tijdens de kerstvakantie waren de VLC Knowledge Dagen. Tijdens deze dagen hebben we onder andere een aantal testen gedaan met Leaflet. We hebben deze open source oplossing geรฏntegreerd in Relatics. Eerder deze week hebben we tijdens een overleg met stevige kerngebruikers, de eerste resultaten voor het eerst laten zien. Leaflet lijkt het antwoord, de aanvulling die gezocht werd om ook andere processen binnen Relatics te gaan inrichten. De enthousiaste, creatieve reacties werken aanstekelijk! De komende weken gaan we aan de slag om deze app verder te integreren en in te zetten. Graag bieden we Leaflet aan als oplossing voor GIS gerelateerde vraagstukken.

Zonder druk op de knop communiceren met Relatics

Zonder druk op de knop communiceren met Relatics
Standaard

Zonder druk op de knop communiceren met Relatics een paradox? Net zoals het een paradox zou zijn om te zeggen: automatiseren met Relatics. Tot een paar maanden terug zouden we het daar grotendeels mee eens zijn. Toch gingen klantvragen verder. En aangezien ontzorgen een deel van ons DNA is gingen we op zoek. Zoeken naar manieren om toch automatisch te kunnen communiceren met, door en vanuit Relatics zonder dat iemand daarvoor op de knop hoeft te drukken. Deze week hebben we stappen gemaakt. En kunnen we zeggen: ja wij kunnen automatisch per interval communiceren met Relatics. Zelfs zonder dat je daar een eigen server voor hoeft te hebben. Hierdoor is deze grensverleggende feature beschikbaar voor iedereen tegen een kleine investering en zonder installatie van software.

Verder lezen

Relatics Sharepoint integratie

Standaard

Veel bedrijven gebruiken Sharepoint als document-management systeem. Veel applicaties kunnen eenvoudig integreren met Sharepoint, zodat bestanden centraal opgeslagen kunnen worden. Ook Relatics kan gekoppeld worden aan Sharepoint. De feitelijke documenten worden beheerd in Sharepoint, maar de context van de documenten staat in Relatics. Het is dus gewenst om een link te leggen tussen het document element in Relatics en het beheerde document in Sharepoint, zodat dezelfde informatie niet op twee verschillende plaatsen bijgehouden hoeft te worden.

 

Verder lezen

Relatics Docstream koppeling

Standaard

De kracht van Relatics ligt in het opslaan van informatie. Docstream is beter in het beheren van documenten. De combinatie van de twee maakt een sterk team. Voor een klant is deze koppeling gerealiseerd, om de documentenstroom (1000+) in het project strak gecoordineerd te houden

Verder lezen