Digitaliseren in het persoonlijke domein gaat de laatste jaren met een hoog tempo. Niemand kan meer buiten de oplossingen die middels Big data en de Cloud binnen handbereik gebracht worden. Ook voor bedrijven bieden deze oplossingen nieuwe mogelijkheden om hun processen te optimaliseren. Om dit echter tot een hoger plan te tillen valt of staat alles met het bij elkaar brengen van de juiste mensen. Een dergelijke afdeling komt er vaak pas als het management overtuigd is van het belang van goed datamanagement. Bij onze werkzaamheden komen we een aantal valkuilen tegen waardoor het écht digitaliseren lastig blijkt te zijn. In deze blog willen we een aantal van deze valkuilen aanstippen. Verder lezen
Business Intelligence
SummerBlog 2 | Eis parametrisering
StandaardVeel organisaties zijn al drukdoende om contracten te digitaliseren. In plaats van dat deze in Word wordt opgeschreven, wordt er gebruik gemaakt van oplossingen zoals Relatics. Met een spreekwoordelijke druk op de knop rolt het contract er vervolgens als een rapportage uit. Voordelen zijn dat eisen beter beheerd kunnen worden en contracten qua inhoud consistenter worden. Nu deze contracten keurig als eisen uitgesplitst in Relatics staan is het tijd om de volgende stap in het digitaliseren te zetten: het omzetten van de eisen naar echte logische criteria. Met deze digitaliseringsstap is de koppeling tussen het contract en de ontwerp software pas echt goed te maken. Verder lezen
SummerBlog 1 | Introductie modern datamanagement
StandaardHet eerste half jaar stond in het teken van datamanagement. Er is veel ‘loos’ in dit werkveld. Waar we in 2014 nog weinig gehoor vonden die meekonden in onze minder traditionele benadering van datamanagement, is dat anno nu 100% anders. We zien dat onder directies het belang van slim en onderscheidend data- en informatiebeheer steeds meer doordringt en daardoor hoog op de agenda’s staat. Ook de omstandigheden in het ICT landschap zijn verbeterd.
Waar vroeger nog vanuit de ontwerpspiraal werd gewerkt, is dat al een tijd niet meer zo. Tegelijkertijd zijn verschillende disciplines bezig om een ontwerp vorm te geven. Dit legt ook steeds hogere eisen op aan de software die zij daarbij gebruiken. Gebruikelijk is om data uit het ene softwarepakket te exporteren en vervolgens in het andere weer te importeren. Naast dat de softwarepakketten dit moeten ondersteunen en elkaar moeten kunnen begrijpen, is dit ook niet echt een realtime oplossing. Geen enkel pakket heeft dan toegang tot de volledige dataset die op dat moment vigerend is. Elk pakket heeft zijn eigen deel.
Tooling bottleneck voor kwaliteitsborging?
StandaardEen interessante blog werd er via Cobouw de wereld ingestuurd. Een kijkje in de werkplaats van de opdrachtgevers. De tips en tricks ten behoeve van kwaliteitsborging die gegeven worden zijn enkel gericht op de opdrachtnemers. Nuttige tips overigens, het lezen waard.
De waarneming dat contracten steeds meer eisen bevatten herkennen wij. Vaak lijkt er vanuit de Opdrachtgever gedacht te worden dat met meer eisen de geleverde kwaliteit ook hoger is.
Daarnaast weten we ook dat Opdrachtnemers in de tenderfase juist niet alle vragen publiekelijk stellen om zo het achterste van hun tong niet te laten zien. Wat ons betreft een strategische keuze waar zeker wat voor te zeggen is. Een suggestie aan de Opdrachtnemer is, zover dat nog niet geval is om in de tender ook op te nemen dat nader contact met de Stakholders wenselijk is om het eisenpakket nader door te nemen. Dit in tegenstelling tot de waarneming die we nu regelmatig hebben waarin de Opdrachtgever nog wel een schroom heeft om Stakeholders in contact te brengen met de Opdrachtnemer. Juist door dit te doen zijn de lijntjes kort en kan de validatie van de oplossing al tijdens het ontwerpproces meelopen. Dan is het ontwerp uiteindelijk geen verrassing meer, maar het gevolg van een gezamenlijk proces.
Dankzij moderne eisenmanagementtools zijn we tegenwoordig in staat om grotere eisensets te verwerken. Echter veel data leidt uiteindelijk niet tot kwaliteitsverbetering, hooguit tot verlies aan inzicht. Het blijft hier dan ook een zoektocht onder leiding van de systems engineer om uiteindelijk de juiste KPI’s hier ook weer inzichtelijk te maken. Door een slimme inrichting van de eisenmanagementtool wordt de tool ook werkelijk een managementtool die helpt om de kwaliteit van de data te bewaken. Ook aanvullende moderne BI-oplossingen kunnen hierbij helpen.
Lees hier het Cobouw artikel.
Zonder druk op de knop communiceren met Relatics
StandaardZonder druk op de knop communiceren met Relatics een paradox? Net zoals het een paradox zou zijn om te zeggen: automatiseren met Relatics. Tot een paar maanden terug zouden we het daar grotendeels mee eens zijn. Toch gingen klantvragen verder. En aangezien ontzorgen een deel van ons DNA is gingen we op zoek. Zoeken naar manieren om toch automatisch te kunnen communiceren met, door en vanuit Relatics zonder dat iemand daarvoor op de knop hoeft te drukken. Deze week hebben we stappen gemaakt. En kunnen we zeggen: ja wij kunnen automatisch per interval communiceren met Relatics. Zelfs zonder dat je daar een eigen server voor hoeft te hebben. Hierdoor is deze grensverleggende feature beschikbaar voor iedereen tegen een kleine investering en zonder installatie van software.
Relatics data beschikbaar in Power BI
StandaardVorige week een proof of concept uitgewerkt. Vandaag de primeur bij een nieuwe klant.
Wat volgens de specificaties van Power BI en Relatics niet mogelijk zou zijn, is vandaag gepresenteerd.
Met behulp van een koppeling is nu ook Relatics data beschikbaar in Microsoft Power BI.
Hierdoor wordt data die wordt opgeslagen in Relatics ook een interessante, bruikbare bron van informatie voor breder gebruik en toepassing binnen organisaties en projecten.
Door het beschikbaar maken van de data in Power BI kunnen nu diverse databronnen gecombineerd worden binnen één dashboard.
Informatie die gebruikt kan worden voor (bij)sturing en besluitvorming.
Een nieuwe feature die voor omgevingen waar Relatics wordt ingezet voor diverse disciplines nieuwe inzichten kan geven.