Hoe borg je kwaliteit van je OTL en Eisenbibiotheek? Structuur in je organisatie!  

Standaard

Veel organisaties hebben al een stap gezet of overwegen om objecttypenbibliotheken (OTL’s) en eisenbibliotheken op te zetten. Voor technici en ingenieurs is het cruciaal om niet alleen aandacht te besteden aan de initiële inrichting van deze bibliotheken, maar ook aan het voortdurend bijwerken en onderhouden ervan. Het is van essentieel belang om zowel bij de opzet als bij de dagelijkse werking oog te hebben voor de organisatie en structuur om de kwaliteit en effectiviteit van deze hulpmiddelen te waarborgen.

Hoewel standaardisatie aanzienlijke voordelen biedt, kan het risico ontstaan dat verantwoordelijkheden en rolverdelingen niet voldoende worden gedefinieerd. Voor technici en ingenieurs is het cruciaal dat de implementatie van een standaard samengaat met een heldere structuur van functies en verantwoordelijkheden. Zonder deze duidelijke rolverdeling kunnen taken rondom het beheer en onderhoud van een objecttypenbibliotheek (OTL) en eisenbibliotheek onvolledig of inefficiënt worden uitgevoerd, wat de effectiviteit van het systeem in gevaar kan brengen.

Standaardisatie en structuur zijn key

Standaardisatie kan, naast het opleveren van heldere processen en efficiënte samenwerking, ook helpen om inzicht te krijgen in de complexiteit van eisen en objecten binnen een organisatie. Zo kan een goed ingerichte OTL en eisenbibliotheek ervoor zorgen dat de informatie beter wordt beheerd en toegankelijker is voor alle betrokkenen.

Het opstellen van een objecttypenbibliotheek en eisenbibliotheek is echter slechts een onderdeel van het succes. De vraag die vaak onderbelicht blijft, is wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan? Wie houdt de bibliotheken up-to-date, zorgt voor de naleving van standaarden, en beheert wijzigingen? Hier ligt een belangrijke organisatorische uitdaging: het creëren van een duidelijke taakverdeling en het inrichten van een beheermodel voor deze bibliotheken.

BOMOS als start-up of spiegel

Een goed startpunt voor een raamwerk dat organisaties kan helpen bij het organiseren van de verantwoordelijkheden rondom het beheer van standaarden en bibliotheken is het Beheer- en Ontwikkelmodel voor Open Standaarden (BOMOS). Dit raamwerk, afgeleid van NEN 2522, helpt organisaties niet alleen met de technische aspecten van standaardisatie, maar richt zich ook specifiek op de organisatorische kant.

BOMOS biedt handvatten voor de inrichting van rollen en verantwoordelijkheden, en legt een duidelijke structuur vast voor het beheer en de ontwikkeling van standaarden. Zo wordt er binnen BOMOS bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen verschillende rollen, zoals de standaardbeheerder, de ontwikkelaar, en de eindgebruiker. Deze rollen zorgen ervoor dat alle taken en verantwoordelijkheden duidelijk zijn afgebakend, waardoor er minder risico ontstaat op gaten in het beheerproces. Met BOMOS kunnen organisaties zorgen voor een continue ontwikkeling van hun standaarden, waarbij governance een centrale rol speelt. Dit zorgt niet alleen voor duidelijke eigenaarschap, maar ook voor een gestructureerd proces om wijzigingen door te voeren en te controleren of de standaarden actueel blijven.

Spiegel aan BOMOS als er al een bestaande organisatie structuur is

Hoewel BOMOS een effectief model biedt voor het organiseren van rollen en verantwoordelijkheden, kunnen organisaties ervoor kiezen hun eigen structuur en functiehuis te hanteren. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer interne processen of specifieke eisen afwijken van de standaard BOMOS-aanpak. Belangrijk hierbij is dat de organisatie zich spiegelt aan BOMOS om te waarborgen dat alle noodzakelijke verantwoordelijkheden volledig zijn afgedekt.

Een eigen structuur biedt flexibiliteit, maar het is cruciaal dat de verantwoordelijkheden helder zijn vastgelegd en dat niets over het hoofd wordt gezien. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun functiehuis duidelijk beschrijft wie verantwoordelijk is voor welke onderdelen van de bibliotheek, zoals de objecttypenbibliotheek (OTL) en eisenbibliotheek.

Daarnaast moet dit functiehuis niet alleen rollen en verantwoordelijkheden vastleggen, maar ook beschrijven hoe taken worden uitgevoerd, welke bevoegdheden medewerkers nodig hebben, en hoe rapportagelijnen lopen. Door een eigen structuur op deze manier te spiegelen aan het BOMOS-model, kan een organisatie er zeker van zijn dat haar interne processen volledig en effectief blijven, zonder dat er cruciale aspecten van het beheer en onderhoud van de bibliotheek worden gemist.

Communicatie over structuur en werkwijze

Bij het opzetten van een eigen structuur, of deze nu gebaseerd is op BOMOS of een eigen functiemodel, is het van cruciaal belang dat alle taken en verantwoordelijkheden rondom het beheer van de bibliotheek volledig afgedekt zijn. De verdeling van taken moet zodanig zijn dat elke stap in het beheerproces duidelijk is toegewezen aan een verantwoordelijke. Dit garandeert dat de bibliotheken actueel blijven en voorkomt miscommunicatie over wie welke wijzigingen moet doorvoeren of controleren.

Naast volledige dekking is transparante communicatie binnen de organisatie essentieel. Zorg ervoor dat de werkwijzen en verantwoordelijkheden niet alleen intern duidelijk zijn, maar ook breed gedeeld worden via platforms zoals het intranet of interne portals. Zo kunnen medewerkers altijd toegang krijgen tot informatie over de processen en hun rol daarin. Uitleg van procedures, verantwoordelijkheden, en escalatieroutes dient duidelijk en toegankelijk te zijn voor iedereen die betrokken is bij het beheer van de bibliotheek.

Bovendien is het belangrijk om escalatieprocedures in te richten. Als een medewerker merkt dat bepaalde standaarden niet worden nageleefd of dat er fouten optreden, moet er een heldere route zijn om deze problemen te melden en op te lossen. Het opstellen van een governance-model met duidelijke verantwoordelijkheidslijnen helpt om dergelijke situaties effectief te beheersen en zorgt ervoor dat er tijdig actie wordt ondernomen.

Door zowel de structuur als de communicatie zorgvuldig op te zetten, creëer je een omgeving waarin medewerkers niet alleen weten wat hun taken zijn, maar ook hoe ze problemen kunnen signaleren en oplossen.

De praktische toepassing van BOMOS voor een OTL

In onderstaande afbeelding staat weergegeven welke rollen er vanuit BOMOS van toepassing zijn op de ontwikkeling van een bibliotheek voor een programma.

De compleet ingerichte organisatie rondom een OTL en/of bibliotheek ziet er dan alsvolgt uit. De volgende functies en verantwoordelijkheden moeten worden ingevuld:

RolKorte beschrijving
FinancierVerantwoordelijk voor het financieren van het ontwikkelen en beheren van standaarden.
Houder:Eindverantwoordelijk voor het ontwikkelen en beheren van een standaard. De eigenaar bepaalt de scope en het doel van een standaard, en bepaalt de principes en de uitgangspunten die worden gehanteerd bij ontwikkeling en beheer.
AutorisatorKeurt een standaard goed. Toelichting: een autorisator kan een persoon, organisatie of groep van personen en organisaties zijn. Het is aan de eigenaar om de autorisator te benoemen. Een autorisator bevat vaak een vertegenwoordiging van stakeholders, die als persoon of organisatie ook de rol gebruiker hebben.
Functioneel beheerder (kennisregisseur)Verantwoordelijk voor het proces van ontwikkelen en beheren van standaarden, binnen de kaders van de gemaakte afspraken en afgesproken governance. Toelichting: de functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het proces van ontwikkelen en beheer van de inhoud van standaarden. Hiervoor werkt hij nauw samen met experts, gebruikers, de technische beheerder en de distributeur. De functioneel beheerder heeft vaak een regie voerende rol. Resultaten van het proces worden voorgelegd aan de autorisator.
ExpertBrengt specifieke noodzakelijke expertise in ten behoeve van het ontwikkelen of beheren van een standaard. Toelichting: verschillende type experts kunnen, afhankelijk van de standaard, noodzakelijk zijn. Veel voorkomende experts zijn domein-inhoudelijk SE-kennis, kostendeskundige. Vaak voorkomend is ook een vertegenwoordiging ervaringsdeskundige stakeholders die als persoon of organisatie ook de rol gebruiker hebben.
Technisch beheerderVerantwoordelijk voor het technisch beheren van standaarden. De technisch beheerder zorgt voor de inrichting en beheer van een technische omgeving die noodzakelijk is om de artefacten die onderdeel zijn van de standaard te ontwikkelen (OBO) en vrij te geven (Bieb/Platform) Toelichting: De technisch beheerder is verantwoordelijk voor de technische omgeving waarin de artefacten, die in beheer zijn, worden onderhouden. Zo’n technische omgeving zal bestaan uit het geheel aan ICT-middelen (tools, hardware, netwerken, e.d.) die noodzakelijk zijn om het functioneel beheer uit te kunnen voeren op de standaard. Onder de verantwoordelijkheid van de technische beheerder valt o.a.. het kunnen toepassen van versiebeheer op de technische omgeving en het beschikbaar stellen en houden van de technische omgeving, in overleg met de functioneel beheerder.
DistributeurVerantwoordelijk voor het distribueren en communiceren van de standaarden naar de beheeromgeving. Stelt releases van verzamelingen van kennisdocumenten en standaardeisen beschikbaar, conform de afspraken. Stelt gebruikers in staat contact op te nemen, de standaard te verkrijgen en informeert over de beschikbaarheid. Stelt de functioneel beheerder op de hoogte van aangedragen verbeterpunten. Stelt alle betrokkenen op de hoogte van de achtergrond voor de overgang naar de nieuwe versie. 
GebruikerGebruikt de informatiebouwstenen op gewenste, vastgestelde wijze en conform het vastgestelde doel. Kan commentaar en/of wijzigingsverzoeken indienen m.b.t. de standaard

Neem contact met ons op

Bent u benieuwd hoe wij uw organisatie kunnen helpen om de standaarden te borgen in de organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en prijzen.
Bel ons op 079 302 00 00, stuur een e-mail naar info@van-loenen.org, of vul het contactformulier in.

Why systems engineers with industry expertise are essential for successful software implementations

Standaard

Systems engineers with field and industry knowledge play a crucial role in software implementations. Their deep understanding of both technical and operational aspects ensures seamless integration of software into existing systems. Martijn van Loenen, director at Van Loenen Consultancy, states: “There is a common misconception that only consultants from software suppliers are adequately equipped to meet in-depth, industry-specific requirements. However, they often lack essential knowledge about the strategic use of software within current projects. The synergy approach, or ‘1 + 1 = 3,’ is essential for effectively solving complex challenges in sectors such as engineering, production, and construction.”

In the Netherlands, many tenders are continuously initiated. Martijn explains: “In practice, the requests from clients, as noted in the tender, often do not fully match their actual needs. This almost certainly leads to additional costs. I have seen project tenders with an initial budget of €100,000 rise to €150,000 or more. This often happens without stakeholders being fully aware of the reasons for these cost increases. Although such increases are allowed under procurement law, the question arises whether this is both ethically and operationally justified. More importantly, could this have been prevented?”

The answer is clear. Martijn states: “Systems engineers with sector knowledge better oversee both the technical and operational aspects of a project, unlike consultants from software companies who often only approach the software side. By utilizing the extensive expertise of systems engineers, the actual needs of a client can be identified more accurately and timely. This significantly reduces the risk of budget overruns and unforeseen costs.”

Looking for the Dutch version of this article? See this page.

Incorrect software implementations due to a lack of sector insight can have significant financial implications. Martijn explains: “Costs for revisions, delays, and inefficiencies often skyrocket when the implemented solutions do not meet the client’s actual needs.” Let’s zoom in on these financial implications.

Revisions/Adjustments: Projects lacking field knowledge frequently lead to multiple rounds of revisions. Each revision incurs additional costs, both in labor hours and material expenses.

Delays: Project delivery delays are a direct consequence of incorrect implementation. In extreme cases, these delays lead to penalties and almost always result in lost revenue and/or increased operational costs.

Inefficiencies in business processes: Software that does not align well with business processes results in inefficiencies, leading to higher operational costs as employees spend more time on manual corrections and workarounds.

Maintenance and support: Poor initial implementation increases the need for ongoing support and maintenance, requiring extra resources that could have been invested in growth and innovation.

Can it be done differently? Martijn and his team at Van Loenen Consultancy believe so. “Our team consists of systems engineers with field and sector knowledge. They are happy to play that crucial role in software implementations. Their deep understanding of both technical and operational aspects ensures seamless integration of software into existing systems.”

When engineers have a thorough understanding of both the technical capabilities and the sector they work in, it directly impacts the project. Here are the top 5 benefits:

  1. Identifying relevant requirements: Systems engineers with field and sector knowledge understand which software functions are essential for daily operations within the sector.
  2. Insight into operational processes: increasing efficiency: By understanding both software and the sector, systems engineers can optimize processes and reduce bottlenecks.
  3. Providing innovative solutions: Systems engineers with field and sector knowledge are better able to think outside the box and design innovative solutions tailored to the sector.
  4. Faster problem solving: Systems engineers with dual expertise can identify and solve problems faster because they know how software behaves within specific operational environments.
  5. Effective Communication: Systems engineers with field and sector knowledge act as a bridge between IT and operational teams, reducing misunderstandings and improving collaboration.

What does this look like in practice? The Amsterdam road tunnels are a good example of how two worlds come together. In this project, a library was developed as a basis for multiple projects. Martijn explains: “The goal was to ensure a structured and consistent approach so that specifications and requirements were clear and applicable. The document used for this was called the ‘Amsterdam Tunnel System’ (ATS). When we reviewed it, many ambiguities quickly emerged, such as missing information and undefined responsibilities. To address these issues, we helped develop the Standard Tunnel Amsterdam (STA) according to the principles of Model-Based Systems Engineering (MBSE).”

The ATS was initially created in Word. Martijn notes: “We developed the STA according to system architecture. It works much better. For example, if a fan is needed, it must meet specific requirements. By using models with a standard structure and a smart library, we ensure that everything fits and works. By incorporating experiences with deviations in your library, you ensure that the next project runs even better and more efficiently.

What often goes wrong with standard libraries is that feedback from projects is not well documented. Feedback from projects can be included, and this new knowledge can be passed on to ongoing and future projects. This makes the system better over time.

Another misconception is that a complete library must be available before projects can use it. But when is a library ever complete? Often, it is thought that the library is complete once the first project starts. However, a library is never really complete. There can always be missing knowledge, errors, or solutions that do not work well in practice.

Only by actually using the library and collecting and processing feedback does it improve over time. And so do your projects. This process makes the library and your projects ultimately correct, complete, and consistent.”

Martijn continues: “Many people equate a system library with the project environment, but a library behaves differently. A library contains your completed knowledge, innovations, and useful information you have documented. You incorporate knowledge from previous projects and build on your current knowledge. Additionally, you store information in this library. If done well, you can prevent mistakes.”

An important prerequisite for a well-functioning library is assigning ownership and responsibility. Martijn states: “There must be a clear escalation route, with an authorized person ultimately responsible for the standard and the management of the library. This prevents miscommunication and ensures consistency and quality. By making good internal agreements and clearly defining responsibilities, we can effectively solve these challenges and strengthen our teams and projects.

Thanks to our engineers’ extensive field knowledge, this project was a success.”

Systems engineers with field knowledge are not just technicians; they are a strategic partner who contributes to the success of software implementations.

– Martijn van Loenen, Director at Van Loenen Consultancy

Van Loenen Consultancy is an expert in structuring projects and complex configurations with Systems Engineering and information management systems. Since 2008, our engineers have made a difference with our integral concept, utilizing extensive knowledge and skills in both Systems Engineering and Model-Based Systems Engineering, and the technology behind semantic databases. We offer services such as structuring processes and data, project support, application development, and integrations. Van Loenen Consultancy specializes in Relatics, TopTeam, SharePoint, and Datastorms, effectively solving complex issues and managing and supporting the entire cycle of a project or product.

Martijn concludes, “As a team passionate about the application of Systems Engineering, Van Loenen Consultancy has recently become a member of the International Council on Systems Engineering (INCOSE).”

Middels “Reis van de eis” je bouwprojecten LEGOliseren.

Standaard

Is dit de sleutel waar de hele bouwsector op wacht om faalkosten nu eindelijk drastisch te verminderen en efficiency nu eindelijk naar een hoger niveau te brengen?

Ontdek de Kracht van “Reis van de Eis”
Ben je op zoek naar manieren om je bouwprojecten naar een hoger niveau te tillen? Dan hebben wij, in samenwerking met onder andere @Marijke Mulder, een baanbrekende aanpak ontwikkeld die de manier waarop we denken over bouw in combinatie met systeemontwikkeling radicaal verandert.
“Reis van de Eis” is een systems engineering strategie ontworpen om de complexiteit van de bouwsector te vereenvoudigen en variant op wat in de wetenschap ‘legolisering’ wordt genoemd.. Dit is geen gewone innovatie; het is een slimme integratie van standaardisatie met maatwerk, waarbij we gebruik maken van bewezen, herbruikbare bouwstenen – precies zoals de veelzijdigheid van LEGO.

Wat maakt dit uniek?
Het ‘lemniscaat’ model – een kerncomponent van onze aanpak, waarbij elk detail van het project kritisch wordt bekeken en gestabiliseerd voordat verdere ontwikkeling plaatsvindt. Deze methodologie heeft niet alleen de potentie om de operationele kosten aanzienlijk te verlagen, maar verbetert ook de algehele projectefficiëntie.

Maar wacht, er is meer!
Onze aanpak heeft bewezen de faalkosten te verminderen en het vertrouwen in projectresultaten te vergroten. Organisaties zoals de Provincie Noord-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf hebben reeds succesvolle toepassingen gezien. De resultaten spreken voor zich: een reductie van eisen tot tweederde terwijl het vertrouwen in de oplossingen stijgt.

What’s in it for you? Een next level bouwproject!

ObjectTypeLibrary

Unieke antwoord op informatievraagstukken in GWW en maritieme projecten
Standaard

De afgelopen maanden is Martijn van Loenen non-stop bezig geweest met het ontwikkelen en implementeren van bibliotheken. In gesprekken met opdrachtgevers wordt er gezocht naar een invulling van de behoefte. Als je de behoefte van de verschillende opdrachtgevers naast elkaar zet zie je overeenkomsten in de beoogde functionaliteit.

Het zijn vaak de ingenieurs binnen de ingenieursafdeling van een overheidsinstelling (gemeente, provincie of waterschap) die zoeken naar een manier om hun werk effectiever en efficiënter te kunnen doen. Het middel waarnaar gegrepen wordt is het structureren, organiseren van data: structure your knowledge! 

Verder lezen

Work in progress! Program library to support energy transition.

Standaard

Last month we started a challenging assignment in a for Van Loenen new sector. We are proud to share our expertise on configuration and information management in the energy market! In the coming period we will develop a program library in close contact with the customer.

Especially for this project, we have expanded our findings log. The findings log is usually supplied as a standard module with our custom build templates to log bugs and issues. We expanded this module to support also the product development part including delivering via the Scrum method.