Relatics gebruikers helpen het inrichten en ontzorgen, dat geeft een kick!

Standaard

Systems engineer, waarom doe je dat eigenlijk en welke vraagstukken kom je allemaal tegen? Dat legt mijn collega Gert-Jan Kooyman van Guldener je graag uit: “Bij Van Loenen Consultancy ben ik voor onze klanten dé Relatics vraagbaak. Een geweldig programma, maar haal je er echt alles uit? Gebruik je het wel efficiënt en effectief? Geregeld haal ik zomaar een flink aantal invoerstappen uit de ingerichte omgevingen. Daar wordt iedereen blij van.” En dat is nog maar het begin, laten we snel verder kijken hoe Gert-Jan de Relatics gebruikers verder helpt. 

Verder lezen

ObjectTypeLibrary

Unieke antwoord op informatievraagstukken in GWW en maritieme projecten
Standaard

De afgelopen maanden is Martijn van Loenen non-stop bezig geweest met het ontwikkelen en implementeren van bibliotheken. In gesprekken met opdrachtgevers wordt er gezocht naar een invulling van de behoefte. Als je de behoefte van de verschillende opdrachtgevers naast elkaar zet zie je overeenkomsten in de beoogde functionaliteit.

Het zijn vaak de ingenieurs binnen de ingenieursafdeling van een overheidsinstelling (gemeente, provincie of waterschap) die zoeken naar een manier om hun werk effectiever en efficiënter te kunnen doen. Het middel waarnaar gegrepen wordt is het structureren, organiseren van data: structure your knowledge! 

Verder lezen

Leaflet maakt het werken met interactieve maps bereikbaar voor iedereen

Standaard

Tijdens de kerstvakantie waren de VLC Knowledge Dagen. Tijdens deze dagen hebben we onder andere een aantal testen gedaan met Leaflet. We hebben deze open source oplossing geïntegreerd in Relatics. Eerder deze week hebben we tijdens een overleg met stevige kerngebruikers, de eerste resultaten voor het eerst laten zien. Leaflet lijkt het antwoord, de aanvulling die gezocht werd om ook andere processen binnen Relatics te gaan inrichten. De enthousiaste, creatieve reacties werken aanstekelijk! De komende weken gaan we aan de slag om deze app verder te integreren en in te zetten. Graag bieden we Leaflet aan als oplossing voor GIS gerelateerde vraagstukken.

We zetten in op flow, workflow

Standaard

Onze klanten zijn veelal bouwers. Werkvoorbereiders, uitvoerders, contract managers, kwaliteitsmedewerkers enzovoort. Iedereen moet kunnen omgaan met de interface die wij bouwen. Wij houden continue het gebruikersgemak en efficiency voor ogen. Ook als je maar sporadisch gebruik maakt van het systeem moet je je werk er snel en goed in kunnen doen. Focus ligt daarbij met name op het ondersteunen van de workflow.

Ervoor zorgen dat een gebruiker gemakkelijk de juiste data in kan vullen waar nodig en dit ook nog is intuïtief maken is waar wij hard voor werken. Zo zijn wij de afgelopen maanden bij een aantal projecten bezig geweest om het gebruikersgemak van de Relatics omgevingen naar een hoger niveau te tillen. 

Verder lezen

U vraagt om een vinkje, u krijgt een actie

Standaard

Aanvrager blij: nu en later! Daar doen we het voor. Regelmatig krijgen we verzoeken tot aanpassingen aan Relatics omgevingen die we niet 1-op-1 doorvoeren. Het zijn vaak omgevingen die al een lange tijdje bestaan waar wij het beheer en onderhoud voor mogen uitvoeren. De ontstaansgeschiedenis van dergelijke omgevingen hebben we in veel gevallen niet meegemaakt. De kennis van de processen (in verschillende soorten, maten en uitvoeringen) in combinatie met Relatics kennis zijn onze key assets voor een dergelijk project.

Verder lezen

Impact NTA 8035:2020 op Van Loenen OTL aanpak

Standaard

Afgelopen week hebben we de NTA 8035:2020 Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving doorgenomen. Sinds 2019 is er door verschillende partijen (aannemers, opdrachtgevers en toeleveranciers) gewerkt aan een uniformere standaard voor de opbouw van de OTL (Object Type Library) en datauitwisseling.

Martijn van Loenen heeft de norm afgelopen dagen doorgenomen. Daarbij heeft hij de opbouw en definitie, die wij hanteren bij het opbouwen van een OTL in Relatics, als referentie gehouden. Opdrachtgevers voor wie wij een OTL opbouwen hebben vaak ook nog andere vraagstukken: interactie, standaardisatie en rapportages.
Voor dit onderzoek uiteraard enkel het gedeelte van de oplossing centraal waar de NTA 8035:2020 betrekking op heeft.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat de oplossing die wij in Relatics bouwen reeds aansluit qua opbouw van het semantisch gegevensmodel bij de NTA 8035:2020.

Verder lezen

Track3D – Relatics Template voor Systems Engineering

Track3DTemplate
Standaard

Al meer dan 5 jaar bieden we ondersteuning aan Danny van Loon van Track3D. Als Systems Engineer had hij behoefte aan tooling en Relatics bood voor hem al sinds 2007 een goede basis. In 2017 besloot Danny samen met Christian van Eken en Josia van Loon om een compleet nieuwe template te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is eenvoud en snelheid voor gebruikers gebaseerd op principes voor Systems Engineering uit de ISO15288 en geschikt voor koppelingen met externe software voor beheer van documenten, planning, BIM, etc.

Verder lezen

SummerBlog 2 | Eis parametrisering

datamanagement empowering information
Standaard

Veel organisaties zijn al drukdoende om contracten te digitaliseren. In plaats van dat deze in Word wordt opgeschreven, wordt er gebruik gemaakt van oplossingen zoals Relatics. Met een spreekwoordelijke druk op de knop rolt het contract er vervolgens als een rapportage uit. Voordelen zijn dat eisen beter beheerd kunnen worden en contracten qua inhoud consistenter worden. Nu deze contracten keurig als eisen uitgesplitst in Relatics staan is het tijd om de volgende stap in het digitaliseren te zetten: het omzetten van de eisen naar echte logische criteria. Met deze digitaliseringsstap is de koppeling tussen het contract en de ontwerp software pas echt goed te maken. Verder lezen

SummerBlog 1 | Introductie modern datamanagement

datamanagement empowering information
Standaard

Het eerste half jaar stond in het teken van datamanagement. Er is veel ‘loos’ in dit werkveld. Waar we in 2014 nog weinig gehoor vonden die meekonden in onze minder traditionele benadering van datamanagement, is dat anno nu 100% anders. We zien dat onder directies het belang van slim en onderscheidend data- en informatiebeheer steeds meer doordringt en daardoor hoog op de agenda’s staat. Ook de omstandigheden in het ICT landschap zijn verbeterd.

Waar vroeger nog vanuit de ontwerpspiraal werd gewerkt, is dat al een tijd niet meer zo. Tegelijkertijd zijn verschillende disciplines bezig om een ontwerp vorm te geven. Dit legt ook steeds hogere eisen op aan de software die zij daarbij gebruiken. Gebruikelijk is om data uit het ene softwarepakket te exporteren en vervolgens in het andere weer te importeren. Naast dat de softwarepakketten dit moeten ondersteunen en elkaar moeten kunnen begrijpen, is dit ook niet echt een realtime oplossing. Geen enkel pakket heeft dan toegang tot de volledige dataset die op dat moment vigerend is. Elk pakket heeft zijn eigen deel.

Verder lezen

Tooling bottleneck voor kwaliteitsborging?

Standaard

Een interessante blog werd er via Cobouw de wereld ingestuurd. Een kijkje in de werkplaats van de opdrachtgevers. De tips en tricks ten behoeve van kwaliteitsborging die gegeven worden zijn enkel gericht op de opdrachtnemers. Nuttige tips overigens, het lezen waard.

De waarneming dat contracten steeds meer eisen bevatten herkennen wij. Vaak lijkt er vanuit de Opdrachtgever gedacht te worden dat met meer eisen de geleverde kwaliteit ook hoger is.

Daarnaast weten we ook dat Opdrachtnemers in de tenderfase juist niet alle vragen publiekelijk stellen om zo het achterste van hun tong niet te laten zien. Wat ons betreft een strategische keuze waar zeker wat voor te zeggen is. Een suggestie aan de Opdrachtnemer is, zover dat nog niet geval is om in de tender ook op te nemen dat nader contact met de Stakholders wenselijk is om het eisenpakket nader door te nemen. Dit in tegenstelling tot de waarneming die we nu regelmatig hebben waarin de Opdrachtgever nog wel een schroom heeft om Stakeholders in contact te brengen met de Opdrachtnemer. Juist door dit te doen zijn de lijntjes kort en kan de validatie van de oplossing al tijdens het ontwerpproces meelopen. Dan is het ontwerp uiteindelijk geen verrassing meer, maar het gevolg van een gezamenlijk proces.

Dankzij moderne eisenmanagementtools zijn we tegenwoordig in staat om grotere eisensets te verwerken. Echter veel data leidt uiteindelijk niet tot kwaliteitsverbetering, hooguit tot verlies aan inzicht. Het blijft hier dan ook een zoektocht onder leiding van de systems engineer om uiteindelijk de juiste KPI’s hier ook weer inzichtelijk te maken. Door een slimme inrichting van de eisenmanagementtool wordt de tool ook werkelijk een managementtool die helpt om de kwaliteit van de data te bewaken. Ook aanvullende moderne BI-oplossingen kunnen hierbij helpen.

Lees hier het Cobouw artikel.