𝐄𝐞𝐧 𝐫𝐚𝐩𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐠𝐞 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭𝐣𝐞. 𝐍𝐨𝐠 𝐬𝐭𝐞𝐞𝐝𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐭𝐢𝐣𝐝!

Standaard

Ondanks dat we steeds meer in datagedreven applicaties werken blijft er vraag naar rapportages. Voor Relatics gebruiken we hiervoor de Altova Stylevision toolkit. Waarom doen we dat nog steeds?

Afhankelijk van de context zijn er verschillende redenen waarom je nog steeds een rapportage met een nietje wilt. We noemen er enkele:

𝐉𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐚𝐧𝐜𝐞:
Als de applicatie wordt gebruikt voor het opbouwen van contracten dan is het de rapportage het contractboekje dat de basis is een voor een tender en uiteindelijk aanbesteding. In dat geval heeft een juridische lading.

𝐆𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐬𝐠𝐞𝐦𝐚𝐤 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐆𝐞𝐛𝐫𝐮𝐢𝐤𝐞𝐫𝐬:
Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om een tastbaar rapport te hebben dat ze kunnen vasthouden en doorbladeren. Zal dan misschien een traditionele methode zijn in dit digitaal tijdperk toch vinden nog steeds veel mensen het makkelijker bladeren in een fysiek document dan digitaal.

𝐌𝐚𝐫𝐤𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐦𝐢𝐥𝐞𝐬𝐭𝐨𝐧𝐞:
Vaak wordt een project (of deel ervan) afgesloten met een rapportage die een moment opname (baseline) weergeeft van de stand van zaken. Na iedere fase afronding (of tussendoor) worden rapportages gemaakt die worden gedeeld en gearchiveerd. Zogenaamde baseline rapportages kunnen ook de verschillen weergeven van de stand van zaken in de verschillende fasen.

Genoeg reden om aandacht te houden voor rapportages! Altovenaars (specialisten op het gebied van Altova Stylevision) hebben wij beschikbaar voor onze klanten om hun wezen te verwezenlijken! Kan niet bestaat niet. Wij nemen kennis van het datamodel en zorgen ervoor dat de juiste data, juist uit de applicatie komt!

Naast rapportages met een nietje is er ook steeds meer vraag naar dynamische en gecombineerde rapportages. Voor deze veelzijdige rapportages maken we gebruik van datawarehouses (Microsoft AzureCognosLobster ) en bijvoorbeeld Microsoft Power BI.

Geen klus te groot… of Van Loenen Consultancy zorgt voor de rapportage!

Het nut uitleggen van samenwerken in SE tooling

Standaard

Waarom is het handig om samen te werken in een digitale omgeving zoals Relatics? Wat is het nut en noodzaak. Bij een aantal clusters binnen Rijkswaterstaat zijn wij actief als adviseur GRIP. GRIP is een template dat breed binnen RWS gebruikt wordt voor het informatie managen binnen projecten. Onze inzet is om de functies die relevant zijn voor het betreffende project in te zetten.

Naast het uitleggen van de functionaliteit is ook het aanmoedigen om het zelf te gaan dóen een van de activiteiten die hoort bij de functie van adviseur. We stoppen de nodige energie in het meenemen en dragen van het belang om in een centrale tool samen te werken.

Binnen een van de projecten hebben we zelfs een jaarlijks terugkerende plaats op de lunchsessie-kalender. Afgelopen maand stond GRIP op de planning. Een met een handicapt: een kamer met presentatie mogelijkheid was niet beschikbaar. In plaats van een demonstratie van een proces werd er gekozen voor een actieve sessie. Het hoofddoel: begrijpen dat elke individu een essentiële rol speelt in het succes van het project.

Samen bouwen
Uitgerekend op de World Play Day gingen we aan de slag met het bouwen aan een project. Niet met ongekookte spagetti maar met Lego steentjes. De aanwezige groep collega’s uit de diverse disciplines gingen in gemengde groepjes aan de slag. Samen bouwen aan een sculptuur. Het bouwmateriaal die ieder team uitgereikt kreeg was er evenveel en genoeg voor het bouwwerk. De groepen gingen zich houdend aan de spelregels (grotendeels ;-)) aan de slag. De resultaten? Zie de foto voor het bouwwerk!

GRIP-scorekaart
Het bruggetje naar het bespreken van de GRIP-scorekaart was ook makkelijk gemaakt. In een schaal van Level 1 tot Level 5 worden de diverse processen gescoord. Welke stappen hebben we samen gemaakt in de afgelopen periode: waar is de samenwerking verbeterd en waren liggen hier nog kansen voor. Het gebruik van SE tooling is key voor een succesvol project!

Samenwerken heeft nut
Tijdens de implementatie van GRIP wordt doen we de suggestie wel eens: laten we de Excel licentie afschaffen. Een grap natuurlijk maar een die wel blijft hangen. Het afschaffen van Excel licenties om het gebruik van SE tooling te verhogen gaat nooit het doel halen als het belang van integraal samenwerken verder niet begrepen wordt. Daarom zijn de sessies en de gesprekken met teams binnen een project zo belangrijk.

Energie in jouw project
De feedback die wij krijgen op onze bijdragen in projecten als het gaat om GRIP is positief. Ons enthousiasme en brede kennis van de processen (ook binnen de ON-wereld) wordt gewaardeerd. Wil je sparren over wat wij voor jouw project kunnen betekenen: neem contact met ons op via info@van-loenen.org!

Relatics gebruikers helpen het inrichten en ontzorgen, dat geeft een kick!

Standaard

Systems engineer, waarom doe je dat eigenlijk en welke vraagstukken kom je allemaal tegen? Dat legt mijn collega Gert-Jan Kooyman van Guldener je graag uit: “Bij Van Loenen Consultancy ben ik voor onze klanten dé Relatics vraagbaak. Een geweldig programma, maar haal je er echt alles uit? Gebruik je het wel efficiënt en effectief? Geregeld haal ik zomaar een flink aantal invoerstappen uit de ingerichte omgevingen. Daar wordt iedereen blij van.” En dat is nog maar het begin, laten we snel verder kijken hoe Gert-Jan de Relatics gebruikers verder helpt. 

Verder lezen

ObjectTypeLibrary

Unieke antwoord op informatievraagstukken in GWW en maritieme projecten
Standaard

De afgelopen maanden is Martijn van Loenen non-stop bezig geweest met het ontwikkelen en implementeren van bibliotheken. In gesprekken met opdrachtgevers wordt er gezocht naar een invulling van de behoefte. Als je de behoefte van de verschillende opdrachtgevers naast elkaar zet zie je overeenkomsten in de beoogde functionaliteit.

Het zijn vaak de ingenieurs binnen de ingenieursafdeling van een overheidsinstelling (gemeente, provincie of waterschap) die zoeken naar een manier om hun werk effectiever en efficiënter te kunnen doen. Het middel waarnaar gegrepen wordt is het structureren, organiseren van data: structure your knowledge! 

Verder lezen

Leaflet maakt het werken met interactieve maps bereikbaar voor iedereen

Standaard

Tijdens de kerstvakantie waren de VLC Knowledge Dagen. Tijdens deze dagen hebben we onder andere een aantal testen gedaan met Leaflet. We hebben deze open source oplossing geïntegreerd in Relatics. Eerder deze week hebben we tijdens een overleg met stevige kerngebruikers, de eerste resultaten voor het eerst laten zien. Leaflet lijkt het antwoord, de aanvulling die gezocht werd om ook andere processen binnen Relatics te gaan inrichten. De enthousiaste, creatieve reacties werken aanstekelijk! De komende weken gaan we aan de slag om deze app verder te integreren en in te zetten. Graag bieden we Leaflet aan als oplossing voor GIS gerelateerde vraagstukken.

We zetten in op flow, workflow

Standaard

Onze klanten zijn veelal bouwers. Werkvoorbereiders, uitvoerders, contract managers, kwaliteitsmedewerkers enzovoort. Iedereen moet kunnen omgaan met de interface die wij bouwen. Wij houden continue het gebruikersgemak en efficiency voor ogen. Ook als je maar sporadisch gebruik maakt van het systeem moet je je werk er snel en goed in kunnen doen. Focus ligt daarbij met name op het ondersteunen van de workflow.

Ervoor zorgen dat een gebruiker gemakkelijk de juiste data in kan vullen waar nodig en dit ook nog is intuïtief maken is waar wij hard voor werken. Zo zijn wij de afgelopen maanden bij een aantal projecten bezig geweest om het gebruikersgemak van de Relatics omgevingen naar een hoger niveau te tillen. 

Verder lezen

U vraagt om een vinkje, u krijgt een actie

Standaard

Aanvrager blij: nu en later! Daar doen we het voor. Regelmatig krijgen we verzoeken tot aanpassingen aan Relatics omgevingen die we niet 1-op-1 doorvoeren. Het zijn vaak omgevingen die al een lange tijdje bestaan waar wij het beheer en onderhoud voor mogen uitvoeren. De ontstaansgeschiedenis van dergelijke omgevingen hebben we in veel gevallen niet meegemaakt. De kennis van de processen (in verschillende soorten, maten en uitvoeringen) in combinatie met Relatics kennis zijn onze key assets voor een dergelijk project.

Verder lezen

Impact NTA 8035:2020 op Van Loenen OTL aanpak

Standaard

Afgelopen week hebben we de NTA 8035:2020 Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving doorgenomen. Sinds 2019 is er door verschillende partijen (aannemers, opdrachtgevers en toeleveranciers) gewerkt aan een uniformere standaard voor de opbouw van de OTL (Object Type Library) en datauitwisseling.

Martijn van Loenen heeft de norm afgelopen dagen doorgenomen. Daarbij heeft hij de opbouw en definitie, die wij hanteren bij het opbouwen van een OTL in Relatics, als referentie gehouden. Opdrachtgevers voor wie wij een OTL opbouwen hebben vaak ook nog andere vraagstukken: interactie, standaardisatie en rapportages.
Voor dit onderzoek uiteraard enkel het gedeelte van de oplossing centraal waar de NTA 8035:2020 betrekking op heeft.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat de oplossing die wij in Relatics bouwen reeds aansluit qua opbouw van het semantisch gegevensmodel bij de NTA 8035:2020.

Verder lezen

Track3D – Relatics Template voor Systems Engineering

Track3DTemplate
Standaard

Al meer dan 5 jaar bieden we ondersteuning aan Danny van Loon van Track3D. Als Systems Engineer had hij behoefte aan tooling en Relatics bood voor hem al sinds 2007 een goede basis. In 2017 besloot Danny samen met Christian van Eken en Josia van Loon om een compleet nieuwe template te ontwikkelen. Belangrijk hierbij is eenvoud en snelheid voor gebruikers gebaseerd op principes voor Systems Engineering uit de ISO15288 en geschikt voor koppelingen met externe software voor beheer van documenten, planning, BIM, etc.

Verder lezen

SummerBlog 2 | Eis parametrisering

datamanagement empowering information
Standaard

Veel organisaties zijn al drukdoende om contracten te digitaliseren. In plaats van dat deze in Word wordt opgeschreven, wordt er gebruik gemaakt van oplossingen zoals Relatics. Met een spreekwoordelijke druk op de knop rolt het contract er vervolgens als een rapportage uit. Voordelen zijn dat eisen beter beheerd kunnen worden en contracten qua inhoud consistenter worden. Nu deze contracten keurig als eisen uitgesplitst in Relatics staan is het tijd om de volgende stap in het digitaliseren te zetten: het omzetten van de eisen naar echte logische criteria. Met deze digitaliseringsstap is de koppeling tussen het contract en de ontwerp software pas echt goed te maken. Verder lezen