Relatics gebruikers helpen het inrichten en ontzorgen, dat geeft een kick!

Standaard

Systems engineer, waarom doe je dat eigenlijk en welke vraagstukken kom je allemaal tegen? Dat legt mijn collega Gert-Jan Kooyman van Guldener je graag uit: โ€œBij Van Loenen Consultancy ben ik voor onze klanten dรฉ Relatics vraagbaak. Een geweldig programma, maar haal je er echt alles uit? Gebruik je het wel efficiรซnt en effectief? Geregeld haal ik zomaar een flink aantal invoerstappen uit de ingerichte omgevingen. Daar wordt iedereen blij van.โ€ En dat is nog maar het begin, laten we snel verder kijken hoe Gert-Jan de Relatics gebruikers verder helpt. 

Verder lezen

Assetmanagement binnen TOPdesk?

Standaard

Volgende week gaan we met een van onze projecten een nieuwe fase in. Vorig jaar zijn we begonnen als kwartiermaker VIS (Vastgoed Informatie Systeem) binnen een gemeentelijke organisatie. In ons plan van aanpak hebben we beschreven hoe we door middel van een aantal methoden tot een Programma van Eisen zouden komen voor het te introduceren systeem. Er was een (online) klik en we zijn samen gestart.

Verder lezen

Data-driven Yes? Data control first!

Standaard

Steeds vaker worden we ingezet om informatiestromen in kaart te brengen. Advies uit te brengen over de architectuur en het applicatielandschap. De achterliggende wens is vaak om eerste stappen te zetten in het datagedreven werken. Verrassend hoe snel je door toepassing van de SE methodiek in de aanpak van deze projecten low hanging fruit kunt identificeren en plukken!

Verder lezen

One-Stop-Shop voor projecten!

Standaard

De Relatics omgeving als centrale data source. Digitalisering is al jaren in ontwikkeling maar we zien dat steeds meer ondernemingen die actief zijn de in infrasector hier behoefte aan hebben. Verschillende klanten die elk hun eigen ‘aanvlieg’-routes kiezen. Het vastleggen van alle relevante informatie gebeurt daarbij in allerlei systemen. Keuzes, voorkeuren, die gemaakt worden op het gebied van informatiemanagement geven elke klant hun eigen identiteit. Vaak zien we ook dat juist die verscheidenheid de kracht van elke klant tekent. Wij faciliteren een one-stop-shop door bijvoorbeeld Relatics als een dataportal centraal te zetten.

Verder lezen

U vraagt om een vinkje, u krijgt een actie

Standaard

Aanvrager blij: nu en later! Daar doen we het voor. Regelmatig krijgen we verzoeken tot aanpassingen aan Relatics omgevingen die we niet 1-op-1 doorvoeren. Het zijn vaak omgevingen die al een lange tijdje bestaan waar wij het beheer en onderhoud voor mogen uitvoeren. De ontstaansgeschiedenis van dergelijke omgevingen hebben we in veel gevallen niet meegemaakt. De kennis van de processen (in verschillende soorten, maten en uitvoeringen) in combinatie met Relatics kennis zijn onze key assets voor een dergelijk project.

Verder lezen

Impact NTA 8035:2020 op Van Loenen OTL aanpak

Standaard

Afgelopen week hebben we de NTA 8035:2020 Semantische gegevensmodellering in de gebouwde omgeving doorgenomen. Sinds 2019 is er door verschillende partijen (aannemers, opdrachtgevers en toeleveranciers) gewerkt aan een uniformere standaard voor de opbouw van de OTL (Object Type Library) en datauitwisseling.

Martijn van Loenen heeft de norm afgelopen dagen doorgenomen. Daarbij heeft hij de opbouw en definitie, die wij hanteren bij het opbouwen van een OTL in Relatics, als referentie gehouden. Opdrachtgevers voor wie wij een OTL opbouwen hebben vaak ook nog andere vraagstukken: interactie, standaardisatie en rapportages.
Voor dit onderzoek uiteraard enkel het gedeelte van de oplossing centraal waar de NTA 8035:2020 betrekking op heeft.

De hoofdconclusie van het onderzoek is dat de oplossing die wij in Relatics bouwen reeds aansluit qua opbouw van het semantisch gegevensmodel bij de NTA 8035:2020.

Verder lezen

Informatiemodel lifecycleproof

Standaard

Hoe leg je informatie met betrekking tot complexe objecten en systemen vast? De opdrachtnemers die verantwoordelijk zijn voor installaties weten ondertussen al hoe je verschillende kantelingen van je datamodel moet kunnen maken. Eigenaren, beheerders van dergelijke systemen komen namelijk regelmatig terug met vragen die te maken hebben met de oorspronkelijke constructie, bouw van het systeem. Installeurs zijn gewend om de revisies die uitgevoerd worden te documenteren in het systeem.

Verder lezen

SummerBlog 3 | Datamanagement uitdagingen

datamanagement teamwork
Standaard

Digitaliseren in het persoonlijke domein gaat de laatste jaren met een hoog tempo. Niemand kan meer buiten de oplossingen die middels Big data en de Cloud binnen handbereik gebracht worden. Ook voor bedrijven bieden deze oplossingen nieuwe mogelijkheden om hun processen te optimaliseren. Om dit echter tot een hoger plan te tillen valt of staat alles met het bij elkaar brengen van de juiste mensen. Een dergelijke afdeling komt er vaak pas als het management overtuigd is van het belang van goed datamanagement. Bij onze werkzaamheden komen we een aantal valkuilen tegen waardoor het รฉcht digitaliseren lastig blijkt te zijn. In deze blog willen we een aantal van deze valkuilen aanstippen. Verder lezen

SummerBlog 1 | Introductie modern datamanagement

datamanagement empowering information
Standaard

Het eerste half jaar stond in het teken van datamanagement. Er is veel ‘loos’ in dit werkveld. Waar we in 2014 nog weinig gehoor vonden die meekonden in onze minder traditionele benadering van datamanagement, is dat anno nu 100% anders. We zien dat onder directies het belang van slim en onderscheidend data- en informatiebeheer steeds meer doordringt en daardoor hoog op de agenda’s staat. Ook de omstandigheden in het ICT landschap zijn verbeterd.

Waar vroeger nog vanuit de ontwerpspiraal werd gewerkt, is dat al een tijd niet meer zo. Tegelijkertijd zijn verschillende disciplines bezig om een ontwerp vorm te geven. Dit legt ook steeds hogere eisen op aan de software die zij daarbij gebruiken. Gebruikelijk is om data uit het ene softwarepakket te exporteren en vervolgens in het andere weer te importeren. Naast dat de softwarepakketten dit moeten ondersteunen en elkaar moeten kunnen begrijpen, is dit ook niet echt een realtime oplossing. Geen enkel pakket heeft dan toegang tot de volledige dataset die op dat moment vigerend is. Elk pakket heeft zijn eigen deel.

Verder lezen