📁  Start van onze zesdelige serie: Bibliotheken en projecten – Het magazijn en de werkplaats.

Standaard

Hou je projectdata bruikbaar! Deel 1 van 6

In veel organisaties heerst een hardnekkige misvatting: een projectomgeving met veel data zou vanzelf een bibliotheek worden. Helaas is dit niet waar. Projectomgevingen en bibliotheken vervullen heel verschillende rollen. Vergelijk het met een werkplaats en een magazijn: de werkplaats is dynamisch, snel en gericht op het hier en nu, terwijl het magazijn zorgvuldig beheerd wordt voor lange termijn gebruik. In deze serie artikelen leggen we uit waarom het belangrijk is deze omgevingen gescheiden te houden en hoe je dat effectief kunt doen.

In dit eerste artikel van een serie van zeven, bekijken we het verschil tussen een projectomgeving en een bibliotheek. De komende zes artikelen gaan dieper in op specifieke aspecten van bibliotheekbeheer en het belang van een goed informatiemodel om je projectdata bruikbaar te houden. 

De misvatting: veel data in je projectomgeving creëert geen bibliotheek

Het is verleidelijk om te denken dat een projectomgeving vol data vanzelf verandert in een bibliotheek. Het lijkt een logische stap: je hebt veel gegevens, je slaat ze op, en voilà—een bibliotheek is geboren. Maar zo simpel is het niet. Een projectomgeving is meer te vergelijken met een werkplaats: dynamisch, chaotisch en gericht op specifieke taken. Zodra het project is afgerond, is de werkplek leeg, en wat overblijft is meestal niet direct bruikbaar voor een ander project.

Een bibliotheek daarentegen functioneert als een goed georganiseerd magazijn. Hier worden materialen (of data) opgeslagen met het oog op hergebruik. In plaats van dat de informatie specifiek is voor één project, is bibliotheekdata gestandaardiseerd en bedoeld voor gebruik in meerdere projecten. Het magazijn heeft vaste processen: je weet precies wat waar ligt, wat aangevuld moet worden en wanneer iets verouderd raakt. Een bibliotheek moet op dezelfde manier beheerd worden—het vereist een duidelijk informatiemodel, structuur en continue monitoring.

Als je projectdata zonder een duidelijk systeem probeert op te slaan als bibliotheekdata, ontstaat chaos. Data raakt verspreid, onvindbaar of onbruikbaar. Door de functies van een projectomgeving en een bibliotheek goed te scheiden en elk met de juiste tools en processen te beheren, voorkom je deze problemen en zorg je voor een efficiënte en duurzame datastroom.

Met deze introductie hebben we de basis gelegd voor wat een duidelijke en nuttige scheiding tussen projectomgevingen en bibliotheken betekent. In de volgende artikelen gaan we dieper in op de specifieke uitdagingen en oplossingen, zodat je leert hoe je data effectief organiseert en beheert, en de waarde van je informatie voor de lange termijn behoudt. Volg ons voor het volgende deel van deze serie!

Dit kun je verwachten in de komende edities: 

2. De essentie van een goed informatiemodel voor bibliotheken

In dit artikel gaan we in op hoe een robuust informatiemodel de ruggengraat vormt van elke goed beheerde bibliotheek, en wat de belangrijkste elementen zijn.

3. Voorbeeld: het Verschil in proces tussen magazijn en werkplek

We vergelijken de werkprocessen van een projectomgeving en een bibliotheek, met praktische voorbeelden om de verschillen duidelijk te maken.

4. Valkuilen van het proberen een bibliotheek te creëren binnen een projectomgeving

Hier behandelen we de specifieke fouten die gemaakt worden wanneer projectmanagers proberen een bibliotheek op te zetten zonder de juiste structuur of tools.

5. De juiste structuur: het organiseren van een bibliotheek

Dit artikel biedt een stappenplan voor het opzetten van een effectieve bibliotheek, met aandacht voor structuur, processen en onderhoud.

6. Tools en technologieën voor bibliotheekbeheer

Tot slot bespreken we de software en tools die je helpen bij het effectief beheren van je bibliotheek, zoals Relatics, TopTeam en Datastorms.

Wij zetten de gang erin!

Standaard

Onze Relatics consultants zijn gespecialiseerd om in bestaande omgevingen (Relatics versie 5) een facelift te realiseren. Een facelift die in dit geval zorgt voor een imagoverbetering van de applicatie.

Logisch misschien, maar vaak zijn het de complexe omgevingen waarin wij de meeste voortgang kunnen boeken. Door de tijd zijn er vaak diverse uitbreidingen op het model uitgevoerd en zorgt dat uiteindelijk voor een trager werkend systeem.

Afgelopen week hebben we een verbetering doorgevoerd die voor een significante verbetering zorgt.
Het was dit keer geen overzichtpagina die diverse datavelden combineerde.

Voor het aanmaken van componenten van een complexe installatie is er een optimalisatie gemaakt die het proces heeft versneld van 25 seconden naar minder dan 3 seconden.
De acties die deze functie verstouwd zijn er veel. In hoofdlijnen komt het erop neer dat op basis van de een bibliotheek (andere workspace) wordt geraadpleegd en er op basis van het component type zowel componenten als de bijbehorende eigenschappen worden aangemaakt.

Door het opnemen van ‘business rules’ in een functie versnel je niet alleen het proces (minder clicks voor de eindgebruiker) maar voorkom je ook vervelende fouten (componenten en/of eigenschappen vergeten).

Op dit moment wordt er vanuit Relatics gewerkt aan de volgende versie: Relatics versie 6. Ben je benieuwd hoe deze versie jou gaat ondersteunen in je processen? Heb je behoefte aan expertise die je hierbij ondersteund? Neem contact met op met onze experts via +31 (0)79 30 20 000 of stuur je verzoek naar info@van-loenen.org.

Tenderen alsof je de opdracht al binnen hebt!

Standaard

Wanneer past je opdracht binnen je portfolio? Wat zijn de risico’s aan deze tender?
Soms komt de opdrachtgever tot het oordeel dat er niet wordt overgedaan tot het doen van een aanbieding. Als alle seinen op groen staan dan gaan we voor de volle 100% voor de winst!

Zodra de inschrijvende opdrachtgever heeft beoordeeld dat de opdracht haalbaar is wordt er vaak contact opgenomen met de consultants en support afdeling. Afhankelijk van de behoefte kunnen we ondersteuning bieden in de vorm van junior dan wel senior Systems Engineers.

Wij ontzorgen op diverse terreinen:
1. Beschikbare tender documentatie nemen we door vanuit onze ervaring op het gebied van systemen, objecten en functies. Zien wij hiaten of “dubbelzinnige” stukken? Dan geven we dit aan!
2. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een projectstructuur wordt opgebouwd in het informatiesysteem (vaak Relatics) die staat als een huis. De investering in deze opzet en het overzetten van de informatie vanuit de documenten gaat vaak voor de baten uit

Wij zorgen voor structuur door de inzet van technieken uit de Systems Engineering.
Daarnaast doen we vierkantscontroles om te zorgen dat we compleet zijn: zowel in het verwerken van de tender documentatie als in het opleveren van de producten en ontwerpen.

Tenderwerk is teamsport. We zijn gewend om nauw samen te werken met de diverse disciplines die betrokken zijn bij het succesvol inschrijven. Denk daarbij aan EVMI schrijvers, kwaliteitscoördinator en risicoadviseurs.

Een applicatie waarin wij gewend zijn te werken is Relatics. Diverse Relatics templates hebben we custom made voor opdrachtgevers ontwikkeld en hebben we nu in beheer. We hebben ook een template beschikbaar voor Opdrachtnemers die hierin willen groeien.

Meer weten over onze producten en diensten? Stuur dan een bericht of neem telefonisch contact op.

Van doelstellingen naar spullen

Standaard

Hoe kom je van “doelstellingen aan een product” tot de ‘spullen’ die het waar moeten maken.
Vanmorgen vroeg was het bepaald geen benen-op-de-tafel sessie. Aan een groep doorgewinterde engineers uitleggen hoe je met behulp van vaste structuren dit kunt bereiken.

Het is een feit dat het opbouwen van dit soort structuren effort kost. Er was in de groep echter ook genoeg ervaring dat het achteraf moeten uitzoeken waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn ook veel effort kost en misschien ook nog wel eens zonder resultaat. 
Onze aanpak is gericht om duurzame structuren op te bouwen. Voor een nieuwe opdracht kan weer gebruikt worden van de bestaande basis. Wellicht kent die nieuwe opdracht andere doelstellingen waarvoor meer, minder of nog nooit eerder toegepaste functionaliteit gewenst is.

Verder lezen

Winnen is geen gunning

Standaard

Gebruik Relatics, ook in de Tenderfase

Wanneer bel je Van Loenen? Als je iets beloofd hebt wat je eigenlijk niet waar kunt maken. Als je een oplossing nodig hebt om je project toch een succes te laten worden. 

Oprecht: voor elke klant lopen wij hard. Het maakt ons niet uit of je nu op tijd begonnen bent met iets als procesmanagement of het toepassen van Systems Engineering op je project. We zijn ondertussen gewend om op een rijdende trein te springen.

Toch geldt ook in ons vak: voorkomen is beter dan genezen. Daarom deze post. Klanten die bij ons aankloppen zijn echt niet allemaal in de stress. Ze hebben eigenlijk altijd wel een ding gemeen: ze hebben een project of programma gescoord en willen het anders gaan doen, vooruitgang boeken. Zorgen dat ze niet in valkuilen stappen.

Verder lezen

Automatische integratie nu ook met Lobster

Standaard

Zonder een druk op de knop communiceren met Relatics. Dat was een hoogtepunt in 2017. Dat leidde zelfs tot de introductie van Datastorms. Sinds die tijd hebben we al connectie gemaakt met meerdere integratie tools: de meeste opdrachtgevers hebben al een data integratie tool in gebruik voor het communiceren met andere applicaties. Een integratie met Relatics voegen wij hier dan aan toe. De gebruikers van Relatics zijn vaak net een andere groep gebruikers binnen een organisatie. Daarom nog maar eens dit onderwerp in de spotlights! Afgelopen weken is er gewerkt aan een integratie met Lobster. Opnieuw met succes. In dit geval wordt er per interval een baseline getrokken van de data in Relatics.

Verder lezen

A new year! Stay tuned!

Standaard

A new year. 𝘚𝘵𝘢𝘺 𝘵𝘶𝘯𝘦𝘥! While many of our clients are still taking some rest, we are busy for them. Just dotting a few l’s on a migration, a risk management module and an end user portal. #systemsengineering
#Relatics#mbse

Also behind the scenes, our software developers are busy with the last points for a Beta version of a new 𝘴𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘳𝘵 art app. To be continued in the next weeks!🔜 #software#semantic#nocodelowcode

Can’t wait?Just give us an call? Check our contact details

Opening Sluis Eefde

Standaard

Op donderdag 1 jul 2021 is de Zuidersluis van sluizencomplex Eefde officieel geopend. Geen feest met project medewerkers, omwonenden en andere genodigde. Iedereen kon meekijken via een “live feed”. De gekozen locatie was een succes. Op de achtergrond van de officiële handelingen gebeurde namelijk ontzettend veel. Er voeren schepen voorbij, fietsers waren in beeld en wandelaars waren de borden aan het lezen. Kenmerkend voor dit project! Sluis Eefde is onderdeel van de gemeenschap. Natuurlijk gaat het over techniek, economische belangen en uiteindelijk geld maar ik zal dit project vooral onthouden vanwege de interactie met de gemeenschap. Een locale fotoploeg, betrokkenheid met de school maar ook de belangen van de direct omwonenden.

Op 1 juli werd de peilstok overgedragen

Sinds 2019 zijn wij betrokken geweest bij dit project. Als adviseur SE en V&V. Ook deze week is er nog hard gewerkt om alle documenten af te ronden. Ivar werd tijdens een rondje langs het werk (herkenbaar aan z’n veiligheidskleding) geheid aangesproken door 1 van de bezoekers. Zonder twijfel blijft Sluis Eefde nog jaren een lokale attractie.

Hoogwater: alle hens aan dek (ook bij van Loenen)!

Standaard

Op dit moment is het op verschillende plaatsen in Nederland spannend. Houden we het droog? En zo niet, hoe houden we de schade beperkt? Samen met partners op dit terrein helpen wij mee om voor de toekomst het beheer van onze assets naar een next level te brengen! Ons aandeel leveren we op het gebied van configuratie- en informatiemanagement

Verder lezen

Dubbel feest: 12,5-jarig jubilea

Standaard

Vandaag, 04 december 2020, bestaat Van Loenen Consultancy 12,5 jaar! Tegelijkertijd vieren Beatrix (37) en Martijn van Loenen (42) hun 12,5-jarig jubileum. De hoogste tijd om eens wat vragen te stellen aan Martijn als oprichter van Van Loenen Consultancy en zijn steun en toeverlaat Beatrix.

Verder lezen